Hlavní obsah

Mladí vědí, že by měli používat kondom. Při sexu ale na pravidla zapomínají

Novinky, das

Neznalost či neuvědomění si důsledků nechráněného sexu a k tomu neschopnost dohodnout se s protějšky na pravidlech bezpečného sexu. To všechno vede k tomu, že mladí podstupují rizika, o kterých vědí, že by podstupovat neměli. Potvrdil to i nejnovější průzkum značky Durex, jenž se zaměřil na věkovou hranici 16-24 let. Ten také poukázal na šokující nedostatek informací o sexuálně přenosných nemocech (SPN), nechtěném těhotenství a sexuálních postojích opačného pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečný sex by měl být přirozenou zodpovědností obou partnerů.

Článek

Názor „mně se to nestane“ je široce rozšířený, nedostatek znalostí o rizicích sexuálně přenosných nemocí (SPN) či nechtěném těhotenství pak navíc posiluje takzvanou „kulturu nepřemožitelnosti”.

Až 40 % sexuálně aktivních jedinců přiznalo, že měli nechráněný sex s více než jednou osobou, 61 % prozradilo, že o kondomu vůbec nepřemýšlejí až do chvíle, kdy už jej přímo potřebují.

Při takto běžném podstupování rizik pouze 14 % dotázaných mělo strach z pohlavně přenosných nemocí (mimo HIV a AIDS) a méně než čtvrtina se obávala nechtěného těhotenství.

Paradoxně nejmenší obavy mají mladí z přenosu HIV a AIDS. Téměř polovina (48 %) z nich byla přesvědčena, že infekce HIV/AIDS je něco, co se nemůže stát nikomu v jejich okolí.

Důležitou roli sehrává zodpovědnost žen

„Bezpečný sex by měl být přirozenou zodpovědností obou partnerů, nicméně my jsme od řady mladých mužů během výzkumu zjistili, že dívky jsou těmi, kdo drží klíč od pomyslné brány – co řeknou, to se stane,“ upozorňuje regionální ředitel značky Durex Mark Pearson a dodává:

„Mladé ženy nám řekly, že vědí, že na použití kondomu by měly trvat vždy, ale když ‚na to‘ ve skutečnosti dojde, kolikrát kondom z různých důvodů nepoužijí. Obvyklým důvodem, který nám byl uváděn, je obava z toho, že trváním na použití kondomu by zkazily náladu nebo by muže odradily. Ve skutečnosti je opak pravdou.“

Průzkum ukázal, že ačkoliv více než třetina mužů se automaticky snaží použití kondomu vyhnout, ve skutečnosti, když je jeho použití nevyhnutelné, mnoho z nich to vidí jako vzrušující. Celých 79 % mladých mužů se dokonce svěřilo, že je vzrušuje, když dívka trvá na kondomu.

Důvěra je klíč

Většina odborníků se shoduje, že běžná sexuální výchova na školách nestačí. Mladí lidé si potřebují uvědomit, jak důležité a mocné jsou vědomosti a důvěra ke správné volbě.

Proto vzniklo on-line centrum, které mladým lidem poskytne praktické a upřímné rady o sexu a vztazích. Centrum bude poskytovat účinné rady, články a videa o tématech jako je důvěra, bezpečný sex, pohlavní nemoci a nechtěné těhotenství. Více informací naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám