Hlavní obsah

Chování, které ničí i velmi pevné vztahy

Novinky, bok

Najít vhodného partnera pro život nebývá někdy jednoduché. Když už ho naleznete, ani velká počáteční zamilovanost vám nezaručí, že daný svazek vydrží navěky. Zvlášť pokud se budete ve vztahu dopouštět zbytečných chyb či zlozvyků, které mohou vést k jeho brzkému konci.

Foto: Profimedia.cz

Má-li mít vztah šanci na dlouhodobější trvání, zkuste se vyvarovat zbytečného urážení, věčných kritik a zbytečného dramatizování.

Článek

Být zamilovaný je krásné, člověk má pocit, že může téměř cokoli. Jakmile ale opadne počáteční růžové opojení, jen láska k udržení vztahu po dlouhá léta nepostačí. Je třeba i vzájemný respekt, úcta a také komunikace.

Ne vždy se stane, že první partner v našem životě je ten pravý na celý život. Po čase se mohou začít objevovat chyby a věci, které nám začínají vadit. Když se připadají zlozvyky, kterých se často jeden z partnerů dopouští, může i velká láska skončit ze dne na den.

Server Women’s Health Magazine sestavil přehled největších chyb, kterých se partneři ve svazku dopouštějí a jež mají mnohdy velký podíl na ukončení vztahu.

Být trochu lepší neškodí

Jakmile se začnou v partnerství objevovat nějaké ty malé či větší chyby či zlozvyky, které na druhém vadí, mají mnozí lidé tendenci svého partnera začít „předělávat”. Ať se snaží sebevíc, nepovede se to. Jednoduše proto, že nikdo není neomylný a dokonalý.

Každý má své nedokonalosti. Upozornit partnera, že by po sobě mohl například ustlat postel, nevadí, ale předělat ho od základu k obrazu svému, to nevěstí nic dobrého. Kdo by taky chtěl setrvávat s člověkem, který se snaží určitým způsobem říct, že nejste tak dobří, jak byste mohli být.

Hádky na veřejnosti

Všichni máme někdy chvilky, kdy se nemůžeme s partnerem shodnout, a argumentace přeroste v hádku. Vyvarujte se ale toho, abyste se hádali, uráželi, případně vytýkali partnerovi chyby na veřejnosti. Nejen že to obtěžuje okolí, takové chování navíc naznačuje, že pár ztrácí vzájemnou úctu, která je pro vztah důležitá.

Součástí toho jsou hádky samotné. Čas od času mohou vztahu pomoci, partneři se tak mohou naučit i vzájemným kompromisům. Když ale začnou být každodenním chlebem, je něco v nepořádku.

Chybějící komunikační schopnosti

Komunikace je základ úspěšného vztahu. Může se sice zdát, že už o sobě víte všechno, takový pocit ale nestačí. Nikdo neumí číst myšlenky toho druhého, když tedy nastane jakýkoli problém, mluvte o něm. Budete-li své pocity dusit v sobě, nemůžete dojít k úspěšnému vyřešení.

Kdo neumí odpouštět

Jak už bylo řečeno, nikdo není bezchybný. Umět odpouštět je tak vlastnost, která by měla být součástí každého vztahu, který má mít šanci na delší trvání.

Držet v sobě zášť z toho, co partner udělal špatně, nic dobrého nepřinese.

Správné načasování  

Někdy vznikají konflikty ve vztahu i proto, že se nepříjemné věci řeší v nepravou dobu. Naučte se tak mluvit o závažných problémech v klidu, s rozmyslem.

Neřešte detaily

Někteří lidé jsou puntičkáři, a co do vztahu dají, to přesně chtějí také na oplátku dostat. Někdy je ale takové porovnávání na škodu. Neřešte, zda partner zaplatil večeři jen dvakrát, zatímco vy platíte častěji. Jde o maličkosti, které mohou vyvolávat zbytečné napětí, případně pocit nejistoty ze strany toho druhého.

Nedramatizujte

Problémem mnohých vztahů je také zbytečné přehánění. Partner či partnerka neudělali to či ono, a hned je oheň na střeše. Pokud „vyšilujete” i kvůli tomu, že manžel (partner) ještě nevynesl koš, případně manželka stále nevyprala vaši oblíbenou košili, nezískáte tím nic pozitivního. Když už musíte vyjádřit svůj postoj k dané věci, zkuste se nejdříve zhluboka nadechnout a poté teprve započít hovor.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dlouho může trvat romantická láska

Obecně se má za to, že romantická láska a zamilovanost trvá dva až čtyři roky. Američtí neurologové však tvrdí, že mohou trvat dokonce až více než dvacet let....

Co muži touží vědět o ženách

Otázky, co opačné pohlaví chce, po čem tajně touží a co naopak nemůže vystát, trápí bez rozdílu muže i ženy. Není tak ničím výjimečným, že s některými dotazy...

Výběr článků

Načítám