Hlavní obsah

Chcete na schůzce či pracovním obědě zaujmout? Dbejte na stolovací návyky

Novinky, bok

Čeká vás schůzka v restauraci s potenciálním partnerem, pracovní oběd s klientem nebo večeře s příbuznými? Pak je na místě zhodnotit své stolovací návyky a ujistit se, že nezpůsobíte nějaké faux pas, které by vás mohlo v očích druhých poškodit.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní telefon u oběda? Podle mnohých nemyslitelná věc.

Článek

Podle nejnovější studie bylo až 60 procent lidí svědky nevhodných stolovacích návyků svého partnera. Mezi největší prohřešky patří luskání prsty na obsluhu, mluvení s plnými ústy a hlučné projevy při stolování.

Podle nedávného průzkumu společnosti Fourth, kterého se účastnilo 1500 lidí, bylo 11 % někdy pohoršeno chováním partnera v restauraci, 10 % dokonce cítilo potřebu omluvit se za jeho chování, uvádí server Independent.

Mnozí lidé si přitom myslí, že pravidla stolování, která se učí během dospívání, není potřeba vždy dodržovat, 32 % dotázaných pak některá z nich považuje za příliš staromódní.

Telefon při stolování

Jakkoli je podle nepsaných pravidel používání telefonu při stolování minimálně nevhodné, ne všem lidem to vadí.

Třicet devět procent dotázaných akceptuje jeho použití u večeře v případě, že se to stane pouze jednou nebo dvakrát. Čtvrtině nevadí při dohledání informací k nabídce menu, 41 % nevadí použití kalkulačky v telefonu k přepočítání účtu za večeři. Každý pátý člověk pak akceptuje fotografování jídla, aby se s ním mohl dotyčný pochlubit na sociální síti.

Největší prohřešky při stolování
1. Luskání prsty na obsluhu
2. Mluvení s plnou pusou
3. Hlasité projevy při stolování
4. Utírání rukou do ubrusu
5. Smrkání do ubrousku
6. Odbíhání dětí od stolu
7. Olizování nože
8. Pouštění videí na telefonu pro děti
9. Posílání zpráv
10. Telefonování

Reklama

Výběr článků

Načítám