Hlavní obsah

Centrum ženského potěšení, tajemný bod G neexistuje, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemný G bod, centrum ženského sexuálního potěšení, zřejmě neexistuje. Tvrdí to tým odborníků z Istanbulu. Ve studii zveřejněné v časopise International Urogynaecology Journal napsali, že neexistuje žádný důkaz o existenci této nejsilnější ženské erotogenní zóny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Velmi citlivou nervovou pleteň ve vaginální sliznici popsal v roce 1950 německý gynekolog Ernst Gräfenberg, proto je tato zóna pojmenovaná jako Gräfenbergův bod. Obecně vžitý název G-bod vymyslel v roce 1981 sexuolog Addiego a rozšířil se v 80. letech díky americkým sexuologům.

O tajemném bodu G byly napsány stohy pojednání. Celá desetiletí se jeho tajemství a umístění snaží rozluštit odborníci i laici. Lékaři z Instanbulu ve své studii tvrdí, že nenašli žádný důkaz o jeho existenci. Pochva ženy je podle nich erotogenní oblast, kde je „rovnoměrně rozptýlena koncentrace nervových zakončení“, nikoliv koncentrovaná do jednoho místa. „Anatomický důkaz přítomnosti G bodu byl skromný, nedostatečný a slabý,“ píšou odborníci ve své studii.

Vaginismus: sexuální problém, který může rozbít vztah

Vztahy a sex

Studie istanbulských lékařů podporuje závěry týmu expertů z britské King´s College. Už před deseti lety tvrdili, že G bod je pouhý mýtus, na kterém se přiživují ženské časopisy a sexuální terapeuti. To ostatně potvrzuje i Devan Stahl z Michiganské univerzity. Upozorňuje na to, že v případě sexuálních terapií, týkajících se bodu G, se točí miliony dolarů, ovšem „prakticky neexistuje důkaz, že terapie fungují jinak než pouze jako placebo,“ říká pro Daily Mail.

Ženám a partnerům, kteří se trápí marným hledáním bodu G vzkazuje Barry Komisaruk z univerzity v New Jersey: „Bod G není jako stisknout tlačítko výtahu nebo vypínač světla. Není to jediná věc.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám