Hlavní obsah

Australané se z pláží přesouvají k televizi, narůstá obezita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Australané, kteří jsou známí svou vášní pro opálenou kůži a spoustou času stráveného u moře, tráví stále více času na gauči než na pláži. Jak dnes upozorňuje agentura AP, projevuje se to na jejich oblejších tvarech zejména v partiích kolem pasu.

Foto: Tři sestry

Vydražený kostým "PAN PIVO"

Článek

Podle studie, která byla zveřejněna v posledním čísle časopisu Medical Journal of Australia, se obezita v této zemi za posledních 20 let zdvojnásobila a dosáhla přibližně úrovně ve Velké Británii či Německu.

Obezita souvisí se sedavým stylem života

Nejmenší světadíl ovšem nadále zůstává hluboko pod úrovní Spojených států. Z 11 247 dotázaných Australanů starších 25 let jich téměř 60 procent doznalo, že mají nadváhu, nebo jsou obézní. "Velmi jednoznačný je vztah mezi obezitou a veškerým časem stráveným u televize a nižší psychickou aktivitou. Potvrzuje se tu vliv sedavého stylu života," zdůraznili autoři studie.

Výzkum prováděný třemi australskými univerzitami byl založen na dvou ukazatelích určování obezity - prvním bylo klasické měření oblin a druhým hmotnostní index. Obě měření prokázala 60procentní obezitu mezi Australany. V rámci hmotnostního indexu 39 procent lidí trpělo nadváhou a 20,8 procenta bylo obézních. Ukazatel obezity byl 2,5krát vyšší než při výzkumu z roku 1980.

Procento obézních obyvatel
Zeměmužiženy
Austrálie19,3 %22,2 %
Velká Británie17 %21 %
Německo19,4 %20,9 %
USA27,5 %33,4 %

Hmotnostní index je vypočítáván z váhy člověka v kilogramech vydělené jeho výškou v metrech. Index mezi 25 a 29,9 body je klasifikován jako nadváha a nad 30 bodů je to již obezita. Zatímco mezi muži mělo nadváhu 48,5 procenta, u žen ji vykazovalo 29,9 procenta. Něžné pohlaví má v Austrálii více "obezitek" - 22,2 procenta, mezi muži jich je 19,3 procenta.

Podobnou strukturu vykazuje Velká Británie, kde je obézních 17 procent mužů a 21 procento žen, a také Německo, v němž je obézních 19,4 procenta mužů a 20,9 procenta žen. Stále však všechny tyto země "zaostávají" za Spojenými státy, kde do kategorie obézních spadají 27,5 procenta mužů a 33,4 procenta žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám