Hlavní obsah

Antikoncepci i pro ženy bez stálého partnera

Novinky, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antikoncepci i pro ženy bez stálého partnera Je stále dost žen, které v momentě, když se rozejdou se svým stálým partnerem, vysadí antikoncepci. Usoudí, že je vlastně zbytečné zatěžovat organismus hormony, když nemají přítele, a tedy ani sex. Ale chyba lávky. Často jsou to právě ony, kterým se situace náhle vymkne z ruky, a pak musejí shánět pilulku "po" anebo podstoupit interrupci.

Foto: Milan Haluška
Článek

Antikoncepční prostředky totiž nejen chrání zdraví žen, umožňují jim plánovat rodinu tehdy, kdy to samy chtějí, a hlavně je zbaví stresu, který je spojen s nechtěným a neplánovaným otěhotněním. Výběr prostředků je již dnes takový, že si každá žena může vybrat nejvhodnější a nejšetrnější metodu.

Pilulky klasické i moderní

I dnes některé ženy při užívání klasických pilulek pociťují příznaky, které mohou jejich používání znepříjemnit. Mnohdy proto přeruší jejich užívání a vrátí se k méně spolehlivým metodám, jako je např. přerušovaná soulož či neplodné dny.

Průzkum, který mezi našimi ženami provedla letos agentura Opinon Window, ukázal, že k nejobávanějším komplikacím patří přibývání na váze, které zaznamenalo až 50 % uživatelek.

Naopak mnohým ženám ověřené klasické pilulky zcela vyhovují a není třeba uvažovat o změně. Přesto byly obavy z možné nadváhy jedním z podnětů pro vývoj nových komponent antikoncepčních pilulek.

"Od května je ale k dispozici preparát Yadine, který obsahuje novou účinnou látku podobnou přirozenému hormonu ženského těla - progesteronu. Jednou z mnoha funkcí progesteronu je bránit zadržování vody v druhé polovině menstruačního cyklu.

Tento mechanismus však některé antikoncepční pilulky narušují, a tak vzniká zvýšení váhy a často i jiné příznaky. Např. napětí v prsou, otoky, pocit nadýmání atp. Nová účinná látka obsažená v antikoncepci působení progesteronu napodobuje. Proto také ženy, které tuto pilulku vyzkoušely, popisují zlepšení těchto obtíží způsobených zadržováním vody v těle a mírní se i tzv. premenstruační syndrom," uvádí MUDr. Dagmar Malalová, gynekoložka z Prahy.

Vítané obohacení spektra nízkodávkovaných pilulek nebo s nízkým obsahem hormonů představuje zase Loette, která současně také příznivě ovlivňuje pleť.

Pohodlný a účinný je implantát

Podle výzkumů v USA si téměř každá druhá žena zapomene vzít během jednoho cyklu jednu pilulku a každá čtvrtá dokonce dvě či více pilulek. S některými antikoncepčními prostředky takové starosti odpadají, je to např. podkožní tyčinka.

Obsahuje jen jeden druh ženského hormonu, a to progestin. Další výhodou je její účinek - trvá 3 roky. Implantát, který má zhruba velikost zápalky, se zavádí pod kůži na vnitřní straně paže. V případě potřeby ho lze odstranit i dříve, pak ale dochází k rychlému návratu plodnosti.

Podle MUDr. Olgy Hlaváčkové z Písku, která ve své praxi zatím zavedla nejvíce těchto tyčinek, se ženy pro tyčinku Implanon rozhodly hlavně proto, že užití je jednoduché a není třeba myslet každý den na užívání pilulky.

Jejich zkušenosti jsou po několika měsících užívání pozitivní. Po ustálení cyklu dochází také k omezení četnosti a intenzity nepravidelného krvácení, stejně jako dalších nepříjemných příznaků provázejících menstruaci.

Novinkou je náplast

Evra je první antikoncepční náplast na světě, která se řadí do skupiny kombinované hormonální antikoncepce. Prostřednictvím kůže se denně uvolňují hormony přímo do krevního oběhu. Brání tím - stejně jako antikoncepční pilulky - ovulaci a ztěžují spermiím cestu do dělohy. Uvolňují se přes kůži rovnou do krve a jsou velmi šetrné k organismu, protože nezatěžují trávicí trakt a játra.

Náplast, která se aplikuje pouze jednou týdně, spojuje výhody a spolehlivost pilulek s jednoduchou aplikací. Po třech týdnech užívání se jeden týden vynechává. Tenká čtvercová náplast má tělovou barvu a její velikost je 4,5x4,5 cm. Aplikuje se na břicho, hýždě, vnější část paže či horní část trupu s výjimkou prsou.

Její dobrá přilnavost umožňuje ženě vykonávat jakoukoliv činnost. Dá se s ní koupat, plavat, cvičit. K jejím výhodám patří také to, že má jakousi bezpečnostní pojistku, a to dvoudenní rezervu v případě, že náplast zapomeneme vyměnit.

Nitroděložní systém

"Mirena sice není úplnou novinkou, ale nově získala uplatnění i v hormonální substituční léčbě. Jedná se o nitroděložní tělísko, z něhož se každý den uvolňuje do děložní dutiny gestagen. Je to velmi spolehlivá, pohodlná a dlouhodobá antikoncepční metoda, která se dá používat po dobu 5 let.

Její výhody ocení i ženy s prvními příznaky přechodu. Snižuje také výskyt nepravidelného krvácení a růst děložních myomů," uvádí dr. Makalová.

V České republice dnes užívá hormonální antikoncepci téměř každá třetí žena v plodném věku.

Rozšíření této spolehlivé ochrany před nežádoucím těhotenstvím bylo hlavní příčinou poklesu počtu prováděných umělých potratů a s nimi souvisejících zdravotních a psychických problémů, takže se v těchto ukazatelích řadíme mezi nejvyspělejší země světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám