Hlavní obsah

10 prvotních signálů, podle kterých poznáte, že vám vztah vydrží

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je věc zcela nepředvídatelná a často nás zasáhne, když to nejméně čekáme. V návalu endorfinů pak zpravidla neumíme uvažovat jasně a nedokážeme poznat, jestli se jedná o úlet, nebo vážný vztah. Jak poznat hned v začátcích, že se může jednat o toho pravého?

Foto: Profimedia.cz

Podle čeho poznáte, že se k sobě opravdu hodíte?

Článek

1. Cítíte se spolu sami sebou

V začátcích vztahu máme často tendenci se přetvařovat a snažit se tomu druhému ukázat v co nejlepším možném světle. Pokud ale cítíte, že se v přítomnosti partnera chováte až překvapivě uvolněně a nemusíte přemýšlet nad tím, jak ho co nejvíce ohromit, pak máte slušný základ, na kterém lze stavět opravdový vztah.

2. Jste tu pro sebe

Když si slíbíte, že si zavoláte, tak to dodržíte, totéž platí v podstatě o všem. Důvěra a spolehlivost jsou základní kameny každého vztahu a je důležité vědět, že se na svého partnera můžete spolehnout v malých i velkých záležitostech. „Dodržováním smluvených věcí ukazujete, že máte zájem o zdravý vztah. Budujete tak důvěru, která má zase za následek růst intimity, pocitu bezpečí i pohodlí,“ uvedla psychoterapeutka Deborah Duleyová pro Huffington Post.

3. Jste k sobě otevření, i co se minulosti týče

Je jasné, že na prvním rande se nehodí mluvit o minulých vztazích a věcech, na které nejsme zrovna pyšní. Postupně je ale důležité se o svoji třináctou komnatu podělit. „Chce to odvahu, vyspělost i vnitřní sílu, abychom partnerovi poodhalili naši méně navoněnou stránku a opravdu se otevřeli,“ dodala Duleyová. Jen tak ale můžete budovat vztah založený na upřímnosti.

Co dělat, když už vás partner nepřitahuje

Vztahy a sex

4. Slavíte spolu své úspěchy

Lidé ve zdravých vztazích si uvědomují, že táhnou za jedno lano. To znamená, že partnerův úspěch v nich nevyvolává žárlivost nebo pocit ohrožení, ale naopak mu ho přejí a chtějí ho s ním oslavit. „Ukažte svému partnerovi, jakou z něj máte radost, pochvalte ho a řekněte mu, že jste na něj hrdí. Jednou z nejhorších věcí ve vztahu je totiž nejistota vyplývající z úspěchu jednoho partnera,“ řekl terapeut Jon-Paul Bird.

5. Dokážete se pokorně omluvit

Všichni děláme chyby, říkáme věci, které jsme neměli říkat, a občas jsme i sobečtí. Důležité ale je, jak se k tomuto chování postavíme. Pokud se schováváme za výmluvy a odmítáme převzít zodpovědnost za své činy, tak je jasné, že tím vztah bude trpět. I proto jsou ve vztahu tolik důležité omluvy.

6. Jste dobří posluchači

Chcete se svým partnerem navázat vážnou konverzaci, zatímco on vás neustále přerušuje nebo sjíždí sociální sítě, zatímco říká, že vás poslouchá? Pak je na čase zvážit vážnost vašeho vztahu. Právě rozhovor totiž tvoří důležitou složku každého vztahu a parter by se k němu měl umět postavit. To znamená udržovat oční kontakt, vypnout či ztišit rušivé elementy a hlavně dávat pozor.

7. Když se hádáte, hádáte se fér

Konflikt je nevyhnutelný v každém vztahu. Hádky neznamenají, že jste nekompatibilní, ale že jste zkrátka lidé. Důležité je to, jak se k nim dokážete postavit. „Dobrým znamením je, když k sobě bez ohledu na závažnost hádky dokážete být slušní, vyvarovat se sprostých slov, výčitek a nesnažíte se vyhrát na úkor partnera,“ poradila rodinná terapeutka Winifred Reillyová.

Když se doma místo hádek mlčí

Vztahy a sex

8. Zkoušíte spolu nové věci

Jste spolu méně než rok, přesto se vám zdá, že váš vztah uvízl v jakémsi stereotypu? Pak je na čase podniknout záchranná opatření. V průběhu dalších let to bude totiž stále těžší. Podnikejte spolu nové věci, díky nimž budete vztah držet stále v chodu. Objevování nových věcí a míst je zábava, navíc vám pomůže uchovat vášeň ve vztahu.

9. Sdílíte podobné názory a životní hodnoty

Aby měl váš vztah dlouhou životnost, je důležité, aby byly vaše hlavní životní cíle v souladu. Ať už se to týká otázky monogamie, dětí, peněz, práce, cestování či postelových hrátek, je důležité tyto záležitosti včas probrat, abyste se v budoucnu nesetkali s nepříjemným překvapením.

Zdravé návyky, které jsou tajemstvím dlouhodobých vztahů

Vztahy a sex

10. Kořeníte svůj sexuální život

Ne, nebojte, to neznamená, že musíte partnerovi splnit každou jeho sexuální fantazii. Zejména to pak platí u těch, se kterými opravdu nesouhlasíte. V každém vztahu je ale potřeba na věcech pracovat, a totéž platí i pro milostný život. Hledejte způsoby, jak svého partnera potěšit, a nebojte se s ním otevřeně komunikovat. Cesta za dosažením cíle může být zábavnější, než si možná myslíte.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám