Hlavní obsah

Přesně můj typ aneb Proč si vybíráme stále stejné partnery

Novinky, bok

Už se vám někdy stalo, že se vaše okolí při představování vašeho nového partnera podivilo nad tím, jak je v mnoha ohledem podobný tomu minulému? Jak dodávají odborníci, není to nic netradičního. Podle jejich názoru máme všichni svůj „typ” partnera, který si automaticky vybíráme.

Foto: Profimedia.cz

Připadá vašemu okolí váš nový partner něčím povědomý? Možná proto, že si vybíráte podobný typ člověka, jakým byl váš předchozí partner. Ilustrační foto

Článek

Psychologové podle řady šetření zjistili, že lidé mají tendence hledat si partnery s podobnými osobnostními rysy jako jsou jejich vlastní. Což následně ovlivňuje fakt, že jsou noví partneři či partnerky v mnohém charakterově podobní našim expartnerům.

Což jinými slovy vysvětluje, proč je například nový přítel vaší kamarádky stejně nerudný či nepříjemný jako ten minulý.

„Výsledky studie ukázaly významný stupeň podobnosti u minulých i stávajících partnerů, což jasně naznačuje, že pro každého jedince existuje určitý typ partnera,” cituje autory studie server Guardian.

Jak autoři dodávají, tyto domněnky tak nejen nastiňují, s jakým typem partnera kdo skončí, ale také rovněž šance na úspěšný vztah s ním.

Ke studii její autoři Geoff MacDonald a Yoobin Parková z Torontské univerzity v Kanadě analyzovali data z dlouhodobé německé studie. Celkem 332 dobrovolníků v ní dostalo za úkol vyplnit dotazník, který se zaměřoval na celkem 21 základních otázek ohledně vztahů. Během devíti let průběhu studie se někteří s dotazovaných rozešli a našli si nové partnery, kteří následně také vyplnili dotazník.

Jak uvádějí, velkou, nikoli však podstatnou roli v tom, proč jsou si expartneři a ti noví tolik podobní, hraje skutečnost, že se lidé při jejich hledání soustředí na stejné sociální prvky a prostředí, například to pracovní.

Protiklady se nepřitahují?

Podobně to vidí i Robin Dunbar, profesor evoluční psychologie na univerzitě v britském Oxfordu, který dodává, že na téma přitahování stejných osobností, či naopak protikladů, byla již provedena řada studií i debat.

„Náš vlastní průzkum odhalil, že přátelé mají všeobecně tendenci se v mnohém podobat. Nyní, jak se zdá, se to dá aplikovat i na romantické vztahy, především z hlediska jejich osobnosti,” uvádí.

Jak dodává, není to nic překvapivého. „Koneckonců, aby vztah přetrval, buď kamarádský, nebo i romantický, je třeba, aby lidé měli zájem o stejné věci a měli stejný postoj k životu,” uzavírá.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Když láska bolí

Že nešťastná láska či dramatický rozchod s partnerem dokážou zlomit srdce, to víme všichni. Bolest ale můžeme pociťovat i ve spokojeném vztahu, alespoň to...

Výběr článků

Načítám