Hlavní obsah

Stop toxickým lidem aneb Komu dát sbohem v roce 2019

Novinky, lin

Nenaplňují vás vaši kamarádi či rodina štěstím, občas máte naopak pocit, že po vzájemném setkání odcházíte vyčerpaní a se špatnou náladou? Pak je dost dobře možné, že máte ve svém životě toxického člověka, který z vás vysává životní energii. Jak to ale poznat? Seznamte se s pěti druhy lidských upírů, kteří by s vámi neměli překročit práh nového roku.

Foto: Profimedia.cz

Dejte sbohem lidem, kteří vám škodí.

Článek

Duchové

Objeví se tak rychle, jako zmizí. Takzvaní duchové jsou typ lidí, kteří si na nás vzpomenou jen ve chvíli, když něco potřebují. Sami vám ale nepomohou a málokdy poslouchají, když jim chcete říct něco ze svého života.

„Vztahy s těmito lidmi jsou často jednosměrné. Vezmou vám čas, energii, empatii i soucit a nevrátí vám nic z toho zpět,” říká rodinná terapeutka Talia Wagnerová pro Huffington Post.

Nedospělí dospělí

Asi každý z nás měl někdy kamaráda, kterého mají všichni rádi, ale zatímco ostatní včetně vás se začali potýkat se strastmi a slastmi dospělého života, on jako by se zasekl v kruhu, ze kterého se nemůže dostat.

Možná takovému jedinci často půjčujete peníze, zvedáte mu opilé telefonáty a řešíte s ním stále dokola stejné problémy týkající se nefungujících vztahů či práce.

„Problém s tímto typem lidí je, že vás nikdy nepřestanou potřebovat a za každým rohem se skrývá nové nevyřešitelné drama,“ říká terapeutka Susan Pease Gadouová. A dodává, že zatímco není nic špatného na tom, když pomáháte svým přátelům v nouzi, je důležité, abyste se zamysleli nad tím, jestli se z občasné laskavosti nestala závislost.

Narcisté

Termín narcisista je v dnešní době hojně používaný. Málokdo si ale uvědomuje, jak je soužití s takovým člověkem těžké, a dokonce i méně frekventovaná setkání mohou být vyčerpávající.

„Lidé, kteří se berou příliš vážně a myslí si, že svět je jen o nich, působí na své okolí jako emocionální upíři. Nedovolte jim, aby vás dlouhodobě vysávali a odstraňte je ze svého života,“ radí psychoterapeutka Tina Tessinaová.

Notoričtí kritici

Čas strávený s blízkými by se měl obejít bez soudů i kritik. Pokud váš přítel či rodinný příslušník neustále kritizuje vaše rozhodnutí, možná je na čase zvážit, jak moc takového člověka ve svém životě potřebujete.

Samozřejmě musíte otevřeně zvážit, jestli vám opravdu nechce prokázat laskavost a upozornit vás na chyby, které se chystáte udělat. Pokud se ale přistihnete, že danému člověku zatajujete důležité podrobnosti svého života, z důvodu, aby vás neohrozil svým negativním přístupem, zvažte, jestli není čas se s ním přestat stýkat.

Naváděči

Máte přítele či známého, který ví vždy o každém drbu, který se kde šustne a neváhá se o něj podělit? Pak si na něj dejte pozor, je totiž dost možné, že se brzy stanete i vy oběťmi jeho drbů, a proto buďte opatrní v tom, co všechno takovému člověku odhalíte.

„Tomuto typu lidí se nedá věřit. Často navíc mají tendence vás k něčemu podněcovat a vyvolávají ve vás pochybnosti, nejistotu a pocity rozporuplnosti,“ říká Wagnerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám