Hlavní obsah

Kvůli čemu se páry o Vánocích hádají nejčastěji

Novinky, lin

Ačkoli se o Vánocích traduje, že jsou to svátky klidu a míru, všichni dobře víme, že občas k tomu mají opravdu daleko. Přečtěte si pět nejčastějších problémů, kvůli kterým se páry dostanou do křížku o svátcích nejčastěji.

Foto: Profimedia.cz

O Vánocích stoupá v některých domácnostech napětí.

Článek

1. Rozpory ve výdajích

Nákupy dárků, dekorací, potravin a večírkových propriet mohou pořádně zahýbat s rodinným rozpočtem. Zatímco pro jednoho z páru to může být věc zcela přirozená, pro druhého to může být doslova mrhání společných peněz, které může vést k partnerským neshodám a nepříjemné náladě.

„Abyste se tomuto problému vyhnuli, promluvte si společně o reálném finančním plánu, který byste o Vánocích chtěli dodržovat. Společně se rozhodněte, kolik byste chtěli utratit, nezapomeňte probrat seznam dárků pro své příbuzné,“ doporučuje manželská a rodinná terapeutka Sheri Meyersová pro Huffington Post.

2. Kde budete trávit svátky

Jednou z hlavních neshod, které se často vyskytují během vánočních svátků, je otázka, kde budete slavit Štědrý den. Možností je totiž celá řada - můžete svátky trávit doma, u rodičů nebo třeba u rodičů vašeho partnera.

„Často navíc rodiny obou protějšků vyvíjejí nepříjemný tlak a tak vznikají mezi partnery spory. Dohodněte se proto s partnerem, že svůj čas rozložíte spravedlivě mezi obě rodiny a budete se s návštěvami střídat,“ radí rodinný terapeut Danny Gibson.

3. Nadměrné pití

Alkohol ke svátkům do jisté míry patří. Ať už si ale rádi vychutnáváte svařené víno, grog nebo třeba vaječný likér, ujistěte se, že vše probíhá v rozumné míře. To stejné platí u nejrůznějších druhů návštěv, kde často dochází k popíjení, které se může nepříjemně zvrhnout ve velkou ostudu nebo hádku.

Vyjasněte si proto s partnerem dopředu, v jakém duchu se bude vaše návštěva nést a stanovte si maximální počet skleniček, které hodláte vypít. Vyhnete se tak nepříjemným chvílím, které mohou narušit sváteční náladu.

4. Rozdílné zvyky

O Vánocích často dochází ke střetávání zájmů, zejména co se tradic týče. Je možné, že zatímco vy jste zvyklí na Štědrý den mlsat cukroví a ujídat bramborový salát, váš partner je naopak zvyklý dodržovat přísný půst. Pokud se v tradicích neshodnete, pokuste se vytvořit kompromis a snažte se pochopit jeden druhého, nebo si rovnou vytvořte své vlastní nové tradice, které budou jen a jen vaše.

5. Odlišná představa o dárcích

Zejména u mladých vztahů jsou dárky tak trochu ošemetná záležitost. Je totiž velmi pravděpodobné, že zatímco vy sháníte měsíce dopředu ten nejideálnější dárek a chcete svému partnerovi udělat co největší radost, on přemýšlí více prakticky a pořídí vám věc, kterou jste sice nechtěla, zato je ale v domácnosti potřeba.

Abyste se oba vyhnuli zklamání, prodiskutujte spolu, jak na dárky oba nahlížíte a jak si společné svátky představujete. Jeden rok si například můžete dát skromnější dárky a ušetřené peníze vynaložit do přestavby kuchyně, druhý rok si to naopak můžete vynahradit a udělat si bohaté Vánoce s kupou dárků pod stromečkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám