Hlavní obsah

Léčivé účinky lásky

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že láska pozitivně ovlivňuje naši psychiku, je nezpochybnitelná věc. Věděli jste ale také, že dokáže odstranit i nejrůznější zdravotní neduhy? Nejnovější vědecké studie dokazují, že účinky zamilovanosti dokážou například snížit vysoký krevní tlak nebo třeba zmírnit alergické reakce.

Foto: Profimedia.cz

I láska dokáže léčit.

Článek

Láska nám občas dokáže pořádně zamotat hlavu, a to doslova. Při zamilování totiž zapojujeme celých dvanáct částí mozku, které začnou produkovat nejrůznější chemikálie, jež mohou mnohdy mimovolně zlepšit i náš zdravotní stav.

„Důležité životní události, jako je například zamilování, mají hluboké fyziologické i emocionální účinky," říká profesor Sir Cary Cooper, psycholog na anglické Manchesterské univerzitě pro Daily Mail.

Příkladem může sloužit výzkum, který dokázal, že zamilované ženy mají lepší imunitní systém a vyšší obranyschopnost vůči virům než ty, které zamilované nejsou.

Dalším dokladem pak může být i vědecká studie výzkumníků ze Stanfordské univerzity v americké Kalifornii, kteří používali mozkové skeny k posouzení reakcí na bolest (ve formě horké sondy na ruce), zatímco se lidé dívali na nejrůznější typy fotografií.

Při předložení fotografie milovaného člověka respondenti hlásili v průměru o 40 % menší bolest, než jaká byla v reálu. To by laicky znamenalo, že při lehké bolesti se místo oblíbené růžové pilulky vyplatí sáhnout spíše po partnerově dlani.

Do lékárny pro objetí a polibek

Své výhody přináší i samotné projevy lásky. Studie z časopisu Journal of Psychosomatic Research z roku 2006 zjistila, že 30 minut líbání snižuje produkci histaminu, chemické látky, která reaguje na alergeny, a tudíž zmírňuje intenzitu alergických reakcí.

Další studie z roku 2013 pak uvádí, že lidé, kteří se pravidelně líbají se svým partnerem, mají lepší hladinu cholesterolu než ti, kteří líbání tolik neholdují. Pokud si ale na polibky příliš nepotrpíte, ani vy nemusíte klesat na mysli.

Častým objímáním totiž snižujete hodnotu krevního tlaku a srdeční frekvenci. Vědci z Kalifornské univerzity navíc prokázali, že objímání také zamezuje depresím a úzkostlivým stavům.

Reklama

Výběr článků

Načítám