Hlavní obsah

Většina Čechů před sebou valí povinnosti, které nechtějí řešit

Novinky, das

Lidé jsou zahlceni stále větším množstvím úkolů a protože je to často nad jejich momentální síly, spoustu z nich odkládají na později. Jak ukázal nejnovější průzkum společnosti MyTimi, nejvíce úkolů odkládají mladí lidé do 30 let, kteří mají pocit, že mají k dispozici velmi málo času a také je řešení věcí nejvíce vyčerpává. Nějakou povinnost ale před sebou valí až 90 % Čechů, přičemž každého sedmého lze považovat za doslova chorobného odkladače.

Foto: Profimedia.cz

Často máme tendenci inklinovat k nedůležitým činnostem.

Článek

„Odkládání důležitých věcí nám dává iluzi svobody. Přesvědčí nás, že disponujeme neomezeným množstvím času a volné chvíle vyplňujeme aktivitou, která se nám zrovna líbí. Máme tendenci inklinovat k nedůležitým činnostem, jelikož jsou ve většině případů méně náročné na energii a rozhodování,“ vysvětluje trenér osobní produktivity a time managementu Daniel Gamrot.

Jedním z důvodů odkládání je dnes až extrémní počet možností, které máme. „Desítky aplikací v mobilním telefonu, výběr z obrovského množství e-shopů, neomezený počet kulturních akcí, stovky nových článků denně. Převážně mladší generace, která vyrůstá s technologiemi, má zvýšenou tendenci podlehnout plnění drobných úkolů, které jsou mnohem jednodušší a nevyžadují tolik úsilí,“ dodává.

Podle Jana Skovajse, zakladatele společnosti MyTimi, to není tím, že by byli dnes lidé línější, jen je pro ně čas cennější.

Co nejčastěji odkládáme?

Z průzkumu vyplývá, že pětina zaměstnaných lidí aktuálně odkládá úklid domácnosti. Více jak desetina odkládá návštěvy lékaře, s nižším věkem číslo dokonce rapidně stoupá. Šestnáct procent lidí cítí resty směrem k rodině a přátelům. Mezi další osobní úkoly, které lidé nejčastěji odkládají, patří jejich fyzická kondice (11 % odkládá fyzické aktivity).

Asi nejvíce nenáviděnou a odkládanou povinností je nákup dárků. Třetina lidí jej odkládá déle než měsíc a vyřizuje jej na poslední chvíli. Nákup dárků pro blízké doslova nenávidí hlavně muži (24 %). Mladí lidé naopak nesnášejí úřady (62 %).

Nejméně volného času na povinnosti administrativního rázu mají poté zaměstnanci pracující v oblasti technologií – proto nejčastěji odkládají činnosti, které vyžadují aktivitu mimo domov.

Soukromé resty pak mnozí řeší v rámci pracovní doby. V práci Češi nejčastěji plánují dovolené, hledají a rezervují různé služby nebo vyřizují průkazy. Nákupy dárků řeší v práci pravidelně každý desátý. Objednání či rezervaci služeb mimo pracovní náplň v zaměstnání řeší dokonce 45 % lidí. Každý sedmý nakonec přehodí svou povinnost na někoho jiného.

„Nejčastěji odkládáme věci bez pevného termínu splnění. Hasíme je ve chvíli, kdy se z nich stanou tzv. ,hořáky' a už nepočkají jako třeba v zaměstnání,” upozorňuje trenér.

Čtyřicátníci jsou nejpoctivější pracanti

Z výzkumu také vyplynulo, že až třetina mladých lidí si vyřizuje osobní věci v zaměstnání prakticky každý den. Každý druhý přiznává, že se po práci chce věnovat jiným věcem.

Tento názor však sdílí pouze pětina čtyřicátníků, pro které je efektivita práce důležitější.

Reklama

Výběr článků

Načítám