Hlavní obsah

Čím nákladnější svatba, tím větší riziko rozvodu, tvrdí vědci

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatební agentury i časopisy se nás neustále snaží přesvědčit, že každá svatba má být jako z pohádky. Luxusní šaty, zásnubní prsten, květiny, catering, to vše musí být perfektní a samozřejmě nákladné. Vědci ale přišli se zcela opačnou teorií. Podle nich platí jednoduché pravidlo - čím je svatba dražší, tím více stoupá riziko, že svazek nevydrží.

Foto: Profimedia.cz

Drahá svatba podle vědců štěstí nepřinese.

Článek

Podle nové studie, kterou prováděli profesoři ekonomie Andrew Francis-Tan a Hugo M Mialon, mají prostředky vynaložené na zásnubní prsten a svatbu přímou spojitost s délkou trvání samotného manželství.

Výzkumníci totiž zjistili, že čím dražší dostane žena zásnubní prsten, tím větší riziko je, že se pár v budoucnu rozvede. A to zejména v případě, že hodnota prstenu přesáhne cenu 44 tisíc korun.

„Riziko rozvodu je 1,3krát větší u párů, kde muž utratil za prsten cca 44 až 88 tisíc korun než u těch, kde se utratilo v uvozovkách jen mezi 11 000 a 44 000 korunami,“ píše se ve studii, která byla uveřejněna na webu SSRN.

To samé platí i ve spojitosti s celkovými náklady na svatbu. Manželé, kteří za svou svatbu utratili méně než 22 tisíc korun, mají 1,6krát vyšší šanci, že spolu zůstanou než ti, jejichž výdaje převýšily částku 442 000 korun.

Přestože hodnota zásnubního prstenu i svatby může mít souvislost s vyšší rozvodovostí, pozitivním poznatkem je, že odborníci naopak zaznamenali vyšší stabilitu svazku u párů, které věnovaly prostředky na svatební cestu. Z toho vyplývá, že pokud chcete své manželství nastartovat správně, je lepší „osekat” rozpočet u obřadu, a naopak navýšit kapitál u líbánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám