Hlavní obsah

Nikdo není striktně sexuálně vyhraněný. Přitahují nás muži i ženy

Novinky, bok

Sex je součástí života téměř každého člověka. Každý má své vlastní touhy, tajná přání, hledá svého vysněného partnera. Co se týče sexuální vyhraněnosti, není to ovšem tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Obzvlášť když někdo tvrdí, že se mu líbí pouze ženy, nebo pouze muži.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Striktně heterosexuální lidé (kteří mají pohlavní náklonnost k opačnému pohlaví) neexistují, uvedl pro server Daily Mail psycholog Ritch Savin-Williams z Cornellovy univerzity v americkém státě New York. Jak dodává, čím dál více lidí se dá označit spíše jako ´většinově vyhranění´.

Jakkoli je pro společnost heterosexualita ustálena jako jakási norma, Savin-Williams při svých výzkumech zjistil, že většinu z nás přitahují muži i ženy. Tedy že stále bojujeme s bisexualitou (přitažlivost k oběma pohlavím). Jeho závěry tak ve velkém měřítku zpochybňují po dlouhá léta přesně danou definici sexuality.

Volnější hranice a touha experimentovat 

Savin-Williams zjištění přesně popsal ve své knize, kde kromě jiného poukazuje na fakt, že mladší generace stále více posouvají stanovené hranice a mají touhu zkoušet nové věci. A to především co se týká mužů.

V rámci své studie, publikované v Journal of Personality and Social Psychology, podrobil několika testům jak muže, tak ženy. Všem postupně ukázal videa s různou sexuální tematikou a u toho zaznamenával rozšíření jejich zornic jakožto ukazatele sexuálního vzrušení.

U žen zaznamenal vzrušení jak při sledování styku muže a ženy, tak i ženy se ženou. Mužům se zornice rozšiřovaly jak při sledování masturbace žen, tak i mužů - navzdory tomu, jakou sexuální preferenci dotyční před podstoupením testu uvedli.

„Dlouho jsme si mysleli, že bisexualita je ženskou doménou,” uvedl psycholog. Na základě svého zjištění pak varoval, že všeobecné kulturní chápání, že pouze ženy mohou být v rámci vlastní sexuality ‚nestabilní‘, ale muži ne, povede jen k tomu, že se muži budou bát vyjádřit své skutečné pocity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám