Hlavní obsah

Volba povolání ovlivňuje rozvodovost, tvrdí vědci

Novinky, bok

Vhodně zvolené povolání má na náš život, z hlediska kariéry i vztahu, výrazný vliv. Podle vědců existují obory, které jsou, co se týče vlivu na délku manželství, resp. riziko rozvodu, téměř bezproblémové. Na druhé straně pak stojí ty, které šance na rozvod výrazně zvyšují.

Foto: Profimedia.cz

Mezi povolání, která se na rozvodovosti manželství podílejí nejméně, patří například zubař.

Článek

Všeobecné statistiky, sledující pravidelně vývoj a výdrž v manželství, poukazují na fakt, že 42 procent manželství v současnosti končí rozvodem - z toho 32 procent párů ukončí vztah před 20. výročím svatby, uvádí server Independent. Vliv na to má řada faktorů - jedním z nich je podle nejnovější studie i zvolené povolání.

Americký pracovní portál Zippia z nedávné analýzy dat ze sčítání lidu v USA zjistil, že pracovníci v určitých oborech ve výhledu 30 let vykazují vyšší rozvodovost než jiní. Jako konkrétní příklad uvádějí výše postavené členy v armádě, u kterých byla zaznamenána až 30procentní rozvodovost. Za nimi následují pracovníci v logistice, technici a mechanici v automobilovém odvětví, následují členové vojenských taktických týmů.

Vojenská kariéra na různých pozicích obsadila podle zjištění hned tři z deseti pozic, u kterých byla zaznamenána nejvyšší rozvodovost. Podle zmíněného pracovního portálu je důvod poměrně lehce odhadnutelný. Aktivní služba v armádě je mnohdy spojena s velkým stresem, stejně jako s častým přesunem vojenských pracovníků. Zařazení takových lidí do běžného, mnohdy klidnějšího života, pokud se například vrátí z nějaké mise, pak bývá mnohdy složité.

Na druhé straně se autoři studie zajímali i o obory, které mají na dobu trvání manželství mnohem menší vliv. Jde například o církevní pracovníky, které doplňují zubaři nebo patologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám