Hlavní obsah

Proč končí stále více vztahů rozchodem? Očekáváme od nich příliš mnoho

Novinky, bok

Najít partnera vhodného pro život není jednoduché. Pokud už se zadaří, není ani tehdy jistota, že případné manželství vydrží navěky. Se stále alarmující rozvodovostí se odborníci rozhodli zjistit, proč tomu tak je. Důvod bývá mnohdy velmi prostý - od vztahu i od partnera očekáváme příliš mnoho.

Foto: Profimedia.cz

Nejste ve vztahu spokojeni? Možná od partnera očekáváte příliš.

Článek

Profesor Eli Finkel z Northwestern University v americkém Illinois je toho názoru, že lidé musejí drasticky snížit svá očekávání, co se vztahů týče, pokud se ve svazku chtějí dočkat uspokojení a jeho naplnění, uvádí server Independent.

Také se snažil najít vysvětlení toho, proč se pohled na manželství tolik změnil a proč očekáváme od partnerů mnohem více než dříve. Věří, že za největšími změnami v pohledu na manželství za posledních 100 let stojí zvyšující se tlaky okolí a společnosti, které se ještě zvyšují spolu s kulturními změnami, což vysvětluje i ve své knize.

Kromě ustáleného předpokladu, že budeme svého partnera milovat, a on nás, existuje i další - moderní. A to ten, že nám partner umožní náš osobní růst. V řadě případů to tak dospěje do stavu, kdy jeden z partnerů využívá toho druhého v rámci svého vlastního uspokojení, k dosažení vlastních ambicí a atraktivity. To vše vnáší do vztahu velké napětí.

„Hlavní idea knihy je ta, že spolu se změnami v očekávání stále více manželství těchto očekávání nedosahuje, proto končí rozvodem,” uvedl.

Snižte svá očekávání, budete spokojenější 

Podle Finkela není žádnou ostudou, když člověk sleví ze svých očekávání. Rovněž doporučuje, aby oba partneři trávili více času společnými aktivitami ve snaze zjistit, jaké předpoklady mají pro trvalejší vztah.

Jeho teorie jsou podobné s výsledky nedávné studie, která se zabývala důsledky nespokojených očekávání ve vztahu u 296 mladých dospělých. Ačkoli byla většina účastníků teprve ve věku 20 let a svobodná, mnohá jejich očekávání neodpovídala realitě, což mělo za následek nespokojenost ve vztahu.

Reklama

Související témata:

Související články

Maličkosti, které nenápadně ničí vztah

Často slýcháme, že k tomu, aby vztah fungoval, jsou zapotřebí dva. Málokdo si ale uvědomuje, že prvopočáteční problémy začínají u jednoho z partnerů. Může to...

Výběr článků

Načítám