Hlavní obsah

Podvedli jednou, podvedou znovu

Vědci přišli na to, že lidé, kteří jsou nevěrní jednou, budou nevěrní nejspíš znovu. A i když se nevěrník poprvé cítí kvůli lhaní provinile, příště už to nejspíš tak hrozné nebude.

Foto: Profimedia.cz

Nevěra snižuje citlivost mozku na negativní emoce spojené se lhaním.

Článek

Výzkumníci, jejichž studie vyšla v časopise Nature Neuroscience, tvrdí, že nevěra snižuje citlivost mozku na negativní emoce spojené se lhaním. Proto i v případě, kdy se nevěrník cítí provinile při první lži, je pravděpodobné, že příště už bude svého jednání litovat o něco méně.

Spoluautor studie Neil Garrett, psycholog na University College London, řekl pro Elite Daily: „Co naše a další studie naznačují, je, že naše emocionální reakce na nevěru, jak špatně se cítíme, je silným faktorem, který nás před ní chrání. Proces přizpůsobování tuto reakci ale zmírňuje, a tak nám dovoluje podvádět víc.“

„S mnohonásobnými nevěrami to může být případ, kdy se podvodník nejprve cítil špatně, ale podváděl tak moc, že se svému jednání přizpůsobil a jednoduše už se kvůli tomu špatně necítí.”

Jak výzkum probíhal

Když někoho podvedeme, část mozku regulující emoce – amygdala – je aktivována a můžeme cítit stud nebo vinu. Tým doktora Garretta vyzval účastníky studie, aby si zahráli hru, v níž mohou někdy získat více peněz díky tomu, že budou svému partnerovi lhát.

Účastníkům byla ukázána sklenice plná mincí a byli vyzváni, aby svému partnerovi pomohli odhadnout, kolik mincí v ní je. Partnerům účastníků byl ukázán pouze rozmazaný obrázek sklenice. Ve chvíli, kdy bylo účastníkům řečeno, že dostanou odměnu za to, když jejich partner nadhodnotí množství mincí ve sklenici, měli účastníci tendenci více lhát.

Skeny mozků dobrovolníků pak potvrdily, že lhaní může být šikmá plocha: lidé postupem času lhali víc. Jejich mozky přestaly být tolik citlivé na podvádění a podle míry snížení citlivosti se následně dalo předvídat, jak moc bude člověk lhát příště.

Na minulosti záleží

Jiná nedávná studie došla k podobným výsledkům. Výzkumníci odhalili, že u lidí, jejichž předchozí partneři byli nevěrní, je dvojnásobná pravděpodobnost, že budou znovu podvedeni. Studie byla zveřejněna v časopise Archives of Sexual Behaviour.

Studie se týkala 484 účastníků nacházejících se v heterosexuálním páru a jejich sexuálních vztahů s někým jiným než jejich partnerem. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří podváděli ve svém prvním vztahu, byli třikrát pravděpodobněji nevěrní ve svých dalších vztazích v porovnání s těmi, kteří zůstali věrní.

Studie zároveň uvedla, že se časem násobí i podezření z nevěry. Lidé, kteří měli někdy dříve podezření, že byli podvedeni, čtyřikrát častěji obvinili z nevěry svého nového partnera. Bez ohledu na to, jestli je opravdu podvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám