Hlavní obsah

Rady pro ženy, jak si zlepšit sexuální život

Novinky, das

Uspokojivý sex sehrává v našich životech velmi důležitou roli. Bohužel ne všichni si jej do sytosti dopřávají, zejména u žen se pak jedná o dost častý jev. Řada z nich hledí jen na uspokojení svého partnera, samy se pak spokojují s málem. Z dlouhodobého hlediska to ale nevěstí nic dobrého.

Foto: Profimedia.cz

Uspokojivé milování je pevně spjato s tělesným a duševním zdravím.

Článek

„Uspokojivé milování je pevně spjato s tělesným a duševním zdravím. Vyrovnaný a harmonický intimní život nepochybně kladně působí také na délku lidského života. A ovlivňuje značnou měrou i pocit životního štěstí. Přináší pocity klidu, pohody, vyrovnanosti i blaženosti,” vysvětluje sexuolog Radim Uzel.

Toto všechno se pak odráží i na partnerském vztahu. Pokud žena dosahuje orgasmu, pak působí i ve vztahu mnohem více vyrovnaněji a mnohem snáze přijímá i nejrůznější nepříjemnosti.

Ne každá žena ale byla obdařena darem pro okamžité a pravidelné vyvrcholení. Je určité procento dam, které se pravidelně potýkají s problémem, že orgasmus nemají nebo jej pravidelně nedosahují, což potvrzuje i nejnovější průzkum společnosti Durex. Z toho jasně vyplynulo, že více jak dvě třetiny žen dosahují orgasmu jen výjimečně, pokud vůbec.

Ze zdravotních důvodů orgasmus neprožívá asi desetina žen. Ostatní nedosahují vyvrcholení obvykle kvůli špatné technice, neznalosti vlastního těla či z nějakého psychického důvodu. Někdy za to může i fakt, že většina mužů si myslí, že ženy dosáhnou orgasmu snáze díky vaginálnímu styku. Přičemž statistiky uvádějí, že ženy častěji dosahují vyvrcholení při ostatních způsobech milování, nejčastěji drážděním klitorisu. Muži tedy svou energii vkládají jinam, než ženy k vyvrcholení potřebují.

Bohužel ne každá žena jim tuto skutečnost přizná, a tak místo opravdového orgasmu zažívá jen ten předstíraný.

Vše je řešitelné

Nedostatky v oblasti postelových hrátek jsou ve většině případů řešitelné, stačí k tomu opravdu málo. Muž se musí více zajímat o potřeby své partnerky a více experimentovat, žena se zase nesmí bát naprosto otevřeně mluvit o tom, co se jí líbí a co ne.

Z psychologického hlediska je totiž pravé vyvrcholení na obou stranách poměrně důležité pro funkčnost partnerského vztahu. Orgasmické pouto výrazně posiluje pevnost svazku, u takových párů je pak menší pravděpodobnost hádek a rozchodů.

Proto je důležité nevnímat jakékoli nesrovnalosti v sexuální oblasti jako banální a otevřeně a beze studu o nich hovořit. Ačkoli to není na první pohled zřejmé, neřešené problémy tohoto typu mohou za rozpad nejednoho partnerského svazku.

Sedm rad od sexuoložky Laury Janáčkové
Dovolte partnerovi poznávat a prozkoumávat vaše tělo.
Ukažte mu citlivá místa na svém těle, která vám poskytují vzrušení.
Mluvte s partnerem s důvěrou a upřímností o tom, co se vám líbí a co ne, co byste si přály dělat a co by měl muž dělat vám. Mluvte i o svých obavách či tabu.
Svěřte se se svými starostmi, obavami, fantaziemi nebo touhami bez strachu z reakce partnera.
Poznávejte své tělo a jeho reakce prostřednictvím masturbace.
V případě, že máte partnerské problémy ve vztahu, řešte je.
Jestliže vaše problémy souvisejí s nějakou traumatizující sexuální zkušeností či s psychickou poruchou, eventuálně s její léčbou, vyhledejte odbornou pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám