Hlavní obsah

Jak přestat být doma uklízečkou a holkou pro všechno

Novinky, das

Mnohé ženy mají v počátku vztahu tendence své muže rozmazlovat. Denně jim podstrojují nejrůznější dobroty, uklízí po nich, perou, žehlí a zcela dobrovolně se starají o chod domácnosti. Snaží se své muže hýčkat a přitom zapomínají, že na co své partnery hned v počátku vztahu naučí, to už je jen těžko v budoucnu odnaučí. Po letech si tak tyto ženy připadají jako služky, kterým nikdo nepomůže a veškerá jejich aktivita je vnímána jako samozřejmost.

Foto: Profimedia.cz

Z honby za dokonalostmi jsou mnohé ženy frustrované a mají blízko k výčitkám a hysteriím.

Článek

Ženy touží být dobrými matkami, laskavými ochránkyněmi tepla rodinného krbu, přitažlivými milenkami a zároveň zažívat pocity úspěchu v zaměstnání. Jenže častěji v honbě za těmito dokonalostmi se stávají ženami, jež mají blízko k výčitkám a hysteriím. Psycholog Petr Šmolka ve své knize Muž a žena – návod k použití proto tyto ženy nabádá alespoň k určitým úlevám.

Desatero možností úlevy pro dokonalé ženy

Změna je život – každá etapa rodinného života chce své. Jiné jsou priority na počátku manželství, jiné po narození dětí, další by měly reagovat na jejich zrání, zcela odlišná situace nastane s jejich dospělostí. Nebojte se měnit své priority.

Starého psa novým kouskům nenaučíš – snažte se už od začátku zapojit do chodu domácnosti i ostatní. Pokud je jednou příliš zhýčkáte, pak bude každá snaha o změnu velmi náročná a bolestná.

Anarchie plodí zas jen anarchii – běžný muž nese nelibě, pokud má být ženě „k ruce“. Lze jej však vycvičit k plnění nepříliš složitých úkonů, zvláště pokud mu je ponechána iluze, že se sám může rozhodnout, kdy se jim bude věnovat.

Práce nemá nožičky – nesnažte se zvládnout vše nejpozději ihned, skutečně vám nic neuteče.

Nevěřte, že můžete stihnout vše – v běžné domácnosti zaměstnané ženy nikdy nenastává stav, kdy je vše „hotovo“. Uměním je přijmout, že i doma má člověk „padla“. Nikoliv vy, ale pracovní doba. Možná i ty ostatní práci přijmou snáz, když budou vědět, že budou vypomáhat každou středu a sobotu od – do.

Nebraňte se buržoazním přežitkům – hospodyně, pomocnice v domácnosti, paní na úklid či k dětem, to vše už tu bylo. Návrat k tradicím nemusí být jen projevem staromilství.

Však oni si zvyknou – nebojte se milou rodinku občas vyděsit. Účinnější než vybafnutí zpoza rohu může být, naleznou-li vás třeba v pět hodin odpoledne sedící s knížkou v křesle.

Regenerace není degenerace – solárium, masáž, posilování nebo alespoň půlhodinová lázeň po příchodu z práce dokážou někdy pravé zázraky.

Naučte se říkat NE – v práci i doma. Pevně, jasně a jednoznačně. Bez omluv a vysvětlování, jinak hrozí, že vás ostatní utlučou argumenty. Z počátku budete mít možná výčitky svědomí, časem se to ale odnaučíte.

Najděte si spojence – přihlaste se na nácvik relaxačních technik, kurzy asertivity, jógu nebo třeba jen do kurzu paličkování, prostě kamkoliv, kde vám bude dobře, a přitom se i něco nového naučíte.

Reklama

Výběr článků

Načítám