Hlavní obsah

Bolestí při milování trpí téměř každá druhá žena

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex patří k těm nejpříjemnějším stránkám života, ale jsou okamžiky, kdy může milování i bolet, a to zejména u žen. Nejedná se přitom o žádnou vzácnou záležitost, podle mnohých vědeckých studií trpí bolestí v souvislosti se sexem v průběhu života skoro každá druhá žena. Mezi nejčastější příčiny patří záněty v oblasti malé pánve, nedostatečná vlhkost pochvy, některé operace, porod či psychický problém.

Foto: Profimedia.cz

Žena může být po gynekologické stránce v pořádku, přesto ji milování může bolet.

Článek

Když opomeneme bolest při prvním pohlavním styku (při narušení panenské blány), existuje celá řada příčin, které ženě milování znepříjemňují.

V první řadě se jedná o nedostatečnou vlhkost pochvy, která ženy trápí, především jsou-li málo vzrušené, nebo v období těsně před menstruací, kdy se mění hladiny hormonů v krvi. Někdy za tento problém může i nárazový sex, opakované styky či používání kondomu a jiných antikoncepčních metod, které na podráždění poševní sliznice a nedostatečné vlhkosti mají svůj podíl.

Problémy s vlhkostí mají také starší ženy. Se zvyšujícím se věkem klesá hladina estrogenů, které mohou i za podrážděnou, svědící pochvu se ztenčenou stěnou.

Nepříjemné záněty

U sexuálně aktivních žen mohou bolest vyvolávat různé záněty, např. kvasinkové infekce, které navíc intenzivně svědí. Mykózy vznikají nerovnováhou mikroorganismů žijících v pochvě. Za normálních podmínek přítomné kvasinky nedělají žádné potíže. Dojde-li však k jejich přemnožení, mohou způsobovat pálení, svědění, výtok.

Prevencí je udržovat optimální poševní prostředí – omezením cukrů, nošením bavlněného prádla, udržováním hygieny pomocí přípravků bez obsahu mýdla, které naopak obsahují kyselinu mléčnou či například olej z čajovníku australského.

Při vzniku onemocnění je třeba provést řádné vyšetření u gynekologa a dodržovat léčbu, kterou lékař stanoví pro oba (všechny) sexuální partnery. Pokud není pochva zcela zahojená, bude styk bolestivý. Opět pomáhá dostatečná vlhkost. Vhodné je také například po dlouhodobější léčbě začínat pomalým vzrušováním.

Bolestivý sex může způsobovat i nemoc zvaná endometrióza, cysty na vaječnících či velké děložní myomy. Proto je tak důležité na problémy při milování upozornit i svého gynekologa.

Vulvodynie - bolest pochvy, která znemožňuje ženám normální soulož

Dost často se stává, že je žena po gynekologické stránce v pořádku, přesto pravidelně zažívá bolestivé milování. Řeč je o diagnóze zvané vulvodynie, tedy bolesti vulvy, která znemožňuje ženám normální, bezbolestnou soulož.

„Jak tato bolest přesně vzniká, o tom se v odborném světě stále spekuluje. Existují hypotézy o vytvoření patologických nervových zakončení následkem dlouhodobého dráždění a s tím související změny výživy kůže a sliznice v dané oblasti. Nebo jde o důsledek porodu, ale na vulvodynii si mnohdy stěžují i bezdětné ženy a panny,” vysvětluje sexuolog MUDr. Ondřej Troja.

U ženy se bolest projevuje buď v klidovém stavu, nebo když je oblast drážděna – např. při zavádění tamponu, ale i při vzrušování prsty či penisem.

Sexuologové se při hledání příčiny problémů zaměřují na celkový stav ženy, a to nejen po zdravotní stránce, ale také po stránce psychické a sociální. Zajímá je tak otázka spokojenosti v práci, ve vztazích, existenciální problémy, náboženské otázky apod.

Důležité jsou také otázky týkající se vývoje sexuality od dětství, sexuální výchova, především v rodině, jak žena se sexem začínala, zda neprožila sexuální trauma ve formě nátlaku na svou intimní oblast.

„Podrobně se vyptáváme na období začátku bolesti, vztah s partnerem, na atmosféru v souvislosti se sexualitou – mají-li oba dostatečný časoprostor na přípravu, ´předehru´ chceme-li, obavy a úzkost před intimním kontaktem, otevřenost intimní komunikace mezi oběma partnery. Vzhledem k faktu, že problémy v oblasti sexu jsou nejčastěji párového charakteru, ptáme se i na sexuální obtíže u partnera – i ty se někdy mohou přesmyknout ve vulvodynii. Nezřídka spolupracujeme s dalšími odborníky, především s rehabilitačními terapeuty, kteří se specializují na oblast pánevního dna, dále s anesteziology, kteří se koncentrují na léčbu bolesti,” vysvětluje sexuoložka MUDr. Petra Vrzáčková, Ph.D., FECSM z pražské TH kliniky.

Co může pomoci

V běžné sexuologicko-gynekologické praxi se využívají lokální preparáty snižující bolest a léky vyživující sliznici poševního vchodu, čímž lze zvýšit odolnost proti poranění a zánětu.

Sexuologové ale i nadále hledají nová řešení. Naprostou novinkou je v tomto směru tzv. rázová vlna, což je neinvazivní metoda založená na fyzikálním vlnění (podobně jako ultrazvuk).

„Pro zajímavost - u mužů je rázová vlna již zavedenou metodou, jež se využívá na léčbu poruch erekce a chronický zánět prostaty. U žen zatím pilotní studie slibně ukazuje zlepšení a opětovný návrat do sexuálního života u více než poloviny z nich. Což je poměrně velký úspěch, vezmete-li v potaz, že tyto ženy absolvovaly již předtím několik terapií, které u nich nezafungovaly,” upozorňuje MUDr. Ondřej Trojan.

Podstatnou součástí studie je pravidelný kontakt se sexuologem, kde má žena možnost konzultace a ozřejmění případných nejasností. Studie stále probíhá a ženy se do ní mohou stále přihlásit. Ošetření není bolestivé. Rázová vlna malé intenzity vyvolá nanejvýše krátkodobý pocit svědění, který po aplikaci odezní, ale ani tento jev není častý. Přihlásit se lze na www.thklinika.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám