Hlavní obsah

Zásady šťastného vztahu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste si jako novoroční předsevzetí určili, že zapracujete na milostném vztahu, je nejvyšší čas. Ačkoliv se naplno věnujeme svým profesím a snažíme se být perfektními manažery našeho pracovního i osobního života, na své drahé polovičky často zapomínáme, což se může projevit i na kvalitě vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Klíčem ke spokojenosti je pravidelný sex, ale i vzájemné kompromisy.

Článek

Není ale potřeba zoufat. Stačí pouze překonat bariéry a přijít na to, co děláme v partnerství špatně, nebo se zaměřit na maličkosti, na které naopak zapomínáme. A to ať už jde o krátkodobý vztah, nebo o několikaleté manželství. I to je totiž klíčem ke šťastnému a spokojenému životu.

Peníze nejsou na prvním místě

Finanční zázemí je ve vztazích velmi důležité, ovšem není to množství peněz, které je přímo úměrné spokojenosti ve vztahu. Studie Federal Reserve Board ukázala, že páry, které mají stejné nebo podobné finanční prostředky, jsou spokojenější než ty, kterým se finanční příjmy liší.

Komunikujte, jakkoliv

Žádné překvapení, komunikace je rozhodně účinná a nedílná součást spokojeného vztahu. Výzkum amerických univerzitních profesorů například zjistil, že ti lidé, kteří si mezi sebou posílají lechtivé SMS, byli ve vztazích spokojenější než ostatní.

K obrazu svému

Podstatné je, aby člověk přijal ve vztahu nejen sám sebe, ale i svůj protějšek. Co to znamená? Nesnažte se partnera změnit k obrazu svému, akceptujte jeho osobnost, a to se všemi klady i zápory. To samé očekávejte i od něj.

Nezapomínejte na maličkosti

I obyčejná kouzelná slůvka jako „děkuji“ nebo „prosím“ jsou velmi důležitá. Jedním jediným slovem tak vyjádříte svou vděčnost, ale i respekt, který může proměnit váš vztah.

Vědci z univerzity v Georgii zkoumali faktory spokojenosti 488 lidí žijících v manželství. V drtivé většině udávali muži i ženy každodenní „nenápadná“ gesta, jako například připravení šálku čaje či kávy, a také poděkování. Lidé tyto faktory uvedli jako daleko důležitější a cennější, než například drahé dárky k narozeninám nebo k Vánocům.

Hlaďte se

Další faktor, který je často jedním ze základů harmonicky fungujících vztahů, jsou dotyky, myšleno nesexuální. Výzkum z Arizonské univerzity ukázal, že fyzická láska (pohlazení, políbení, objetí) nás psychicky velmi uklidňuje, a ti, kteří jí mají dostatek, dobře odolávají stresu díky serotoninu, který se do těla vyplavuje společně s příjemnými pocity.

Sex alespoň jednou týdně

I sex je nedílnou součástí partnerského soužití. Neustále se přitom vedou debaty o jeho četnosti vzhledem k tomu, že každý člověk má jiné potřeby. Vědci ale pro maximální spokojenost párů doporučují milování alespoň jednou týdně, a to bez ohledu na věk nebo délku milostného soužití.

Myslete pozitivně

Naučte se nechat negativní emoce v práci, doma se nalaďte na pozitivní vlnu. Povídejte si o svých plánech, určete si společné cíle či aktivity. Pokud váš partner přijde se svým úspěchem, vyjádřete nadšení a hrdost. Uznávání a podporování vašeho protějšku posiluje partnerské pouto.

Nezadržujte zlost

Pokud vás něco rozhořčí, naštve, nebo ublíží, nebojte se o tom mluvit. Vysvětlete si navzájem, proč jste rozčilení, a ujistěte se, že se to nebude opakovat. Pokud o problémech nebudete mluvit, je více než pravděpodobné, že se ve vás nashromáždí negativní emoce, které dříve nebo později přerostou v hádku.

Najděte řešení, jak se takového chování vyvarovat, a pokud vás něco rozčiluje, promluvte si a pokuste se udělat kompromis k všeobecné spokojenosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám