Hlavní obsah

Podezříváte partnera z nevěry? Věřte intuici, radí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co nám říkávaly už naše babičky, tedy že bychom se měli spoléhat především na naši intuici, potvrzují v dnešní době už i vědci. Ti totiž zjistili, že za nepříjemný pocit, který míváme v žaludku, když se nám něco nezdá, může zřejmě náš mozek. Ten se nám tím snaží vyslat signál, že není něco v pořádku. A údajně se na něj můžeme docela dobře spolehnout.

Foto: Profimedia.cz

Vědci radí, že bychom měli více naslouchat své intuici. Díky ní prý dokážeme i odhalit nevěru ve vztahu.

Článek

Intuice řízená podvědomím je spolehlivější při odhalování nebezpečí například i ve formě nevěry, tvrdí vědci. Mozek má podle nich podvědomou funkci člověka varovat, pokud se děje něco nekalého.

Přestože se vědomou kognicí – poznáním a úsudkem – snaží člověk nevěru odhalit (analyzovat podle chování partnerky či partnera), spolehlivější při odhalování nevěry je vnitřní „pocit“ známý jako intuice. Neměli bychom tedy ignorovat své instinkty, je možné, že nám signalizují něco velmi důležitého.

Za vše může bloudivý nerv

Jedním z vědeckých týmů, který se tímto fenoménem zabýval, je tým ze Spolkové vysoké technické školy v Curychu. Ten tvrdí, že nepříjemný pocit v břiše vyvolává podráždění bloudivého nervu. Když je vyřazen z provozu, člověk údajně ztrácí intuitivní opatrnost.

Ta se projevuje nepříjemným pocitem v břiše řízeným podvědomím, a nikoli vědomím. Mozek, který nedostává informace z bloudivého nervu, je pak méně ostražitý a podceňuje nebezpečí. Curyšští vědci to prokázali při pokusech s hlodavci. Některým vyřadili z provozu bloudivý nerv, ti pak riskovali a podceňovali nebezpečí, kterému zdraví jedinci předcházeli.

„Vnitřní reakce na strach je podle všeho výrazně ovlivněna signály odeslanými z břicha do mozku,“ tvrdí doktor Urs Meyer.

Lidé se přitom podle něj dokážou naučit potlačovat vnitřní pocit a spoléhat více na rozum. Jenže pak se dopouštějí opakovaně chyb, před kterými by je intuice varovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám