Hlavní obsah

Žena se postupně stává hlavou rodiny

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré přísloví říká, že muž je hlavou rodiny, žena jejím krkem. Platí to i v současné době? Je hlavou rodiny muž, nebo žena? Obecně je stále za hlavu rodiny považován muž. Fakticky je to však žena, protože ta často rozhoduje o tom, co se nakoupí, jak se vymaluje a zařídí byt a kam se pojede na dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Převaha muže v rodině už není tak výrazná jako dříve.

Článek

„Je velmi zajímavé sledovat, jak se v posledních dekádách mění celá česká společnost, její hodnoty a principy. Ještě před nějakými padesáti lety vládl rodině pevnou rukou muž. Ten dnes sice také zatím třímá v ruce pomyslné žezlo, ale už víceméně symbolicky. A ani jeho převaha na téhle pozici není nijak výrazná,“ uvedla Jana Wolfová z Hypoteční banky, která uskutečnila průzkum na téma rolí jednotlivých členů domácnosti. Podle něj 45 % respondentů označilo za hlavu rodiny ženu.

Podle průzkumu jsou úklid, vaření nebo nákup potravin doménou ženy, zatímco muži zajišťují nejrůznější opravy, shánějí řemeslníky a vybírají spotřebiče a elektroniku. I zde je však patrný lehký posun, protože vaření má na starost 18 %  a 27 % mužů pak běžně nakupuje potraviny. Třetina žen zase rozhoduje o tom, jakou televizi či lednici si rodina pořídí.

Jsou to ženy, které ovládají všechny rodinné smysly – chutě, vůně, zrakové vjemy, ony také většinou uklízejí, vaří a zařizují a zútulňují domácnost. Muži pak mají na starost praktické věci, ale i zde se už tyto povinnosti dělí mezi ně a jejich něžné polovičky. Více než polovina žen totiž v současnosti rozhoduje o tom, jak moc a za co bude rodina utrácet. Téměř 60 % žen vybírá dovolenou a většina (tři čtvrtiny) rozhoduje, koho pozvou na návštěvu.

Dříve měly ženy pečovat o blaho svých mužů

Stojí za to připomenout, jak vypadalo rozdělení rolí dříve. Podle výňatku ze středoškolské učebnice Hospodaření v domácnosti z poloviny minulého století, který koluje na sociálních sítích, se ženy měly starat především o blaho svého manžela. Ten byl hlavou rodiny, která ji svou prací zabezpečovala. Proto měla být manželka na návrat svého muže z práce vždy perfektně připravená. Měla mít hotové jídlo, „protože většina mužů se domů vrací s prázdným žaludkem a dobré jídlo je součástí tolik potřebného vroucího přivítání“.

Žena měla být svěží a upravená, domácnost měla mít uklizenou. Připravené na příchod tatínka měly být také děti. Ty měly být umyté, učesané a podle potřeby převléknuté. „Jsou to vaše malé poklady a dotvoří příjemnou atmosféru jeho návratu.“ Manželka měla také minimalizovat hluk v domácnosti. „V době jeho návratu vypněte pračku, vysavač. Přimějte k tichosti také děti.“

Rozhodně se nedoporučovalo vítat manžela stížnostmi a problémy. „Udělejte mu pohodlí – může se natáhnout do pohodlného křesla nebo si lehnout v ložnici. Naklepejte mu polštář a nabídněte mu, že mu sundáte boty.“ Podle učebnice pak také žena měla svému manželovi naslouchat a večer se přizpůsobit jemu.

Anketa

Kdo je u vás hlavou rodiny?
Žena
55,7 %
Muž
19,3 %
Nikdo - je to vyrovnané
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4298 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám