Hlavní obsah

Jaké jsou limity bezpodmínečné lásky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí má představu, že láska je výhradně bezpodmínečná. Pokud jeden druhého miluje, přijímá ho se vším všudy. Jenže je to vůbec možné? Je skutečně láska o tom, že na druhého pohlížíme bezpodmínečně i tehdy, když se nám něco nelíbí, s něčím nesouhlasíme a jen z důvodu své lásky mlčíme?

Foto: Profimedia.cz

Každý touží být milován a milovat, ale ne všichni si uvědomují, co to všechno obnáší.

Článek

Podle koučky Cynthie Jamesové je dobré, když partneři vzájemně přijímají a respektují své přátele, ctí své volby a podporují své sny a vize, ale neschylují se k soucitným lžím. Pokud si dva lidé navzájem nedokážou nahlas říct, co jim vzájemně vadí, s čím nesouhlasí, co by dělali jinak, pak se i ze sebekrásnější lásky stává nefunkční vztah, který nebude mít nikdy dlouhého trvání.

Každý touží být milován a milovat, ale ne všichni si uvědomují, co to všechno obnáší, o čem láska skutečně je. Cynthie Jamesová tak všem radí, aby si položili následující otázky, popřemýšleli nad odpověďmi a uvědomili si, co pro ně jejich láska znamená.

1. Je můj partner opravdu tak destruktivní nebo jen zkouší, jak moc velkou potřebu mám druhé řídit? Jak to, že v konkrétních věcech reaguje jinak, než by se u něj předpokládalo?

2. Jakým způsobem dokážu druhému dávat najevo, jak moc ho miluji? Skutečně toužím po dlouhém vztahu s ním? Nebo už mám nějaké pochybnosti?

3. Jaké mám špatné návyky? Jsem ochotna je od partnera slyšet a minimálně přemýšlet o jejich nápravě? Jen málokdo si totiž uvědomuje, že naši partneři často odrážejí naše vlastní charaktery. Proto je tak důležité naslouchat a pravidelně si dělat svůj vnitřní průzkum.

4. Co udělám, pokud partner začne odmítat některé z mých vlastností či věcí, na kterých si tolik zakládám? Dokážu se mu přizpůsobit a bezpodmínečně přijmout jeho volbu?

5. Dokážu přijmout pomoc? Pokud se dostanu do nesnází, budu hledat podporu u přátel, případně odborníků? Nebo vše budu dusit v sobě?

Vztah by měl být především o upřímnosti a důvěře. Pokud nebudou jedinci upřímní sami k sobě, nedokážou přijímat názory druhých. Pak se problémům nevyhnou a časem ani v takovém vztahu šťastní skutečně nebudou.

Takže pokud vám partner řekne, že jste přibrala a přestala jste o sebe dbát, pak to nemusí znamenat, že vás tímto chtěl urazit a že vás nemiluje. Z velké pravděpodobnosti jen vyjádřil svůj názor, což mu nemůžete mít za zlé, zvlášť pokud je to pravda. Samozřejmě to neznamená, že musíte okamžitě začít hubnout a držet drastické diety. Vše je především o diplomacii a respektu druhého.

Reklama

Související témata:

Související články

Co muži touží vědět o ženách

Otázky, co opačné pohlaví chce, po čem tajně touží a co naopak nemůže vystát, trápí bez rozdílu muže i ženy. Není tak ničím výjimečným, že s některými dotazy...

Když je u ženy na prvním místě muž

Příchod miminka znamená pro rodinu velký zlom. Doma už není jen muž a žena, ale najednou je tam malý tvoreček, který potřebuje lásku, pozornost a péči zpočátku...

Výběr článků

Načítám