Hlavní obsah

Radim Uzel: I muži mají své erotogenní zóny

Právo, Radim Uzel

Do sexuality se zapojují všechny naše smysly. Jak jsme se učili už ve škole, je těchto smyslů pět: zrak, čich, chuť, sluch a hmat. Nejdůležitějším sexuálním smyslem je ovšem nepochybně ten poslední. I lidé, kteří přišli o zrak, o čich, případně sluch či chuť, ale ne o hmat, mohou vést aktivní pohlavní život.

Foto: Profimedia.cz

Pohlazení těla je člověku příjemné v každém věku a bez rozdílu pohlaví.

Článek

V porovnání s ostatními smysly má i další zvláštnosti. Bývá prvním smyslem, kterým vnímáme okolní svět. Začíná to uvnitř mateřského těla a pokračuje bezprostředně po narození laskajícími mateřskými dotyky. Pro kojence se stává celý povrch těla orgánem smyslové rozkoše. Z těchto prožitků se pak vyvíjí jeho pozdější sexualita.

Masáže těla jako projev kožní erotiky

Patří sem také koupání a sprchování. Potřeba čistoty jistě hraje roli, v pozadí ale stojí především pocit slasti. Všimli jste si, jak už kojenec radostným máváním rukama a nohama dává najevo radost z koupele? Také masáže těla můžeme považovat za výrazný projev kožní erotiky. A takovou jemnou masáží začíná nejedna lidská sexuální aktivita.

Součástí sexuálního dráždění však bývají rovněž dotyky kůže na kůži, šimrání vlasy a ochlupením, vnímání tělesného tepla a tvarů těla, vlhkost sliznic, líbání, sání nebo olizování. Přednost však dostává především vzájemné hlazení. A tady se dostávají ke slovu erotogenní zóny. Tedy oblasti, které lidé při milostných aktivitách preferují a jejichž dráždění dotyky jim přináší příjemné erotické pocity a uspokojení.

Především jsou to oblasti kolem tělesných otvorů: genitálu, konečníku, úst, očí nebo zevního zvukovodu. Kromě prsních bradavek k nim patří i místa, kde je jedinec lechtivý. Slast z lechtání a škrabání je u člověka evolučně zakotvena a projevuje se už v raném věku. Malé děti dělají při lechtání trhavé pohyby, se smíchem se odtahují a odrážejí lechtající ruku. Je zajímavé, že lechtivější bývají spíš dívky než chlapci.

Rozdílnost pohlaví

Také ženská citlivost erotogenních zón je větší než citlivost mužská a zároveň není tak výrazně specifická – neomezuje se tedy jen na úzce vymezené oblasti. Zatímco některé ženy může přivést k orgazmu i hlazení neerotogenních zón, muži preferují především dotyky genitální. To někdy vede k mylnému předsudku, že jiné erotogenní zóny nemají. Není to pochopitelně pravda.

Mnoho z nich přiznává příjemné pocity při dráždění prsních bradavek. Někteří dokonce provozují toto dráždění i při masturbaci.

Opomíjet bychom ale neměli ani ostatní dotyky kůže. Je zajímavé, že na počátku každé známosti se většina žen zdráhá laskat partnera. Od prvého polibku to trvá často až neúměrně dlouho, než ho žena začne hladit stejně, jako když hladí dítě.

Vzpomínám si, jak mi jedna pacientka vyprávěla, že začala svého muže v noci něžně hladit. Dotyčný se prý dojetím rozplakal jako dítě. Tento manželský pár prostě znovu objevil to nejpřirozenější laskání těla. Pohlazení těla je zkrátka člověku příjemné v každém věku a bez rozdílu pohlaví.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Skrytý význam různých barev

Laboratorní vyšetření, rentgeny, EKG, počítačová tomografie, magnetická rezonance nebo třeba ultrazvuk. Lékařská věda má dnes k ruce spoustu užitečných...

Výběr článků

Načítám