Hlavní obsah

Radim Uzel: Dlouhá bitva o potratovou pilulku

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulo už více než čtyřicet let od chvíle, kdy se ve francouzské laboratoři zrodil převratný vynález: potratová tabletka nazvaná RU 486. Profesor Baulieu přišel s geniálním nápadem, jak hormonálně zlikvidovat počínající těhotenství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zjistil, že tableta, která obsahuje účinnou látku mifepriston, zabrání růstu oplozeného vajíčka. Žena pak zárodek samovolně potratí způsobem, který připomíná o něco silnější menstruaci. Není zapotřebí žádný lékařský zákrok, odpadá násilné rozšiřování děložního hrdla a neexistuje nebezpečí infekce.

Pilulku lze podávat až do osmého týdne těhotenství. Tedy po mnohem delší dobu než pilulky „poté“, které účinkují do 72 hodin. Ty navíc nelikvidují zárodek plodu, ale brání uhnízdění vajíčka v děloze.

Šetrná procedura umělého potratu pomocí RU 486 se brzy rozšířila do Francie, Velké Británie a Švédska. Během prvního desetiletí 21. století pak i do většiny evropských zemí.

Provádí se ve zdravotnických zařízeních pod dohledem lékařů a za dodržení všech zákonných předpisů. Nepotvrdily se obavy, že zvýší počet potratů. Naopak, výrazně ubylo zdravotních komplikací.

Odpor protipotratové lobby

Historie mifepristonu v České republice je pohnutá. S vynálezcem tablety RU 486 jsem se seznámil na konferenci v Tbilisi v roce 1992. Profesor Baulieu přijal naše pozvání do Prahy a o metodě chemického potratu přednášel na odborném semináři.

Zdálo se, že bychom mohli být po Francii a Velké Británii třetí zemí v Evropě, kde by ženy měly k této moderní metodě přístup. Bohužel jsme nepočítali s fanatickým odporem potratových odpůrců. Mezinárodní protipotratová lobby zorganizovala početné petiční hnutí. Naštěstí se obešlo bez násilí.

Například v USA vznikly organizace, které propagovaly „oprávněné zabíjení lékařů“. Dva gynekologové zaplatili za provádění potratů životem. Fanatici ohrožovali zdravotnická zařízení bombami a požáry. U nás se tato aktivita projevila pouze petičním hnutím a zpíváním žalmů před brněnskou porodnicí.

Konečně se pilulka začne ordinovat podle znalostí gynekologů, a ne podle přesvědčení katolických kněží nebo lobby napojených na církevní kruhy.

Petici proti registraci RU 486 podepsalo 48 250 občanů, většinou v katolických kostelích. Věřící se domnívali, že brání potratům, zatímco se podepsali pouze proti jejich bezpečnějšímu provádění.

Organizované hnutí dosáhlo toho, že u nás lékaři nemohli dlouhá léta používat tabletku s mifepristonem. Mezitím nás předběhly téměř všechny evropské země. S pilulkou se obchodovalo na černém trhu a pašovala se z ciziny. Je proto dobrou zprávou, že Státní ústav pro kontrolu léčiv v ČR konečně RU 486 zaregistroval.

Předepsat ji mohou pouze gynekologové, kteří disponují lůžkovým zařízením. Podává se za asistence lékaře, což brání zneužití pilulky.

Samozřejmostí je kontrola pomocí ultrazvuku. S dvacetiletým zpožděním jsme tedy naplnili literu zákona o tom, že lékařská péče má být poskytována v souladu se současným vědeckým poznáním. A tedy nikoli v souladu s náboženským přesvědčením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám