Hlavní obsah

Hormon oxytocin promění každou hádku v přátelskou diskusi

Neuropsychologové považují oxytocin za tzv. socializační hormon, který má celou řadu pozitivních účinků na jedince i jejich vztahy. Podle posledního průzkumu oxytocin dokáže výrazně ovlivnit i mezilidskou komunikaci. Z jindy vášnivé a negativní hádky dokázal učinit konstruktivní a přátelskou diskusi.

Foto: Profimedia.cz

Z jindy vášnivé a negativní hádky dokáže oxytocin učinit konstruktivní a přátelskou diskuzi.

Článek

Vědci z Curychu podávali hormon oxytocin pokusným osobám v podobě nazálního spreje. Ženy byly po aplikaci emocionálně méně vzrušené a muži byli naopak celkově vzrušenější.

Ženy byly mnohem přátelštější, méně náročné a úzkostné, zatímco muži si více uvědomovali sociální impulsy, byli pozitivnější ve svém chování a ochotnější se zapojovat.

Oxytocin je produkován především v hypotalamu v mozku. Přirozeně se uvolňuje například při porodu, pomáhá roztahovat děložní čípek, podporuje kontrakce a startuje uvolňování mléka v prsu. Studie byla primárně prováděna pouze na ženách, produkce hormonu u mužů zjišťována nebyla.

U žen se také uvolňuje po orgasmu a vyvolává v nich touhu se tulit a mazlit. Má uvolňující vliv při stresu a napětí, proto jej také vědci z Curychu zkoumali při hádkách mezi páry.

„V naší studii oxytocin vyvolával pokoj v ženách, sociální chápání a přístupné chování u mužů,“ tvrdí autoři studie z Curychu.

Reklama

Související témata:

Související články

Život s despotou? Utečte, dokud to jde

Zamilovat se do despoty není nic složitého. Většina z nich působí na první pohled velmi mile, starostlivě až láskyplně. Ženy v nich vidí ty správné muže,...

Nejčastější důvody postelových hádek

Ložnici bere většina z nás jako útočiště po perném dni, kde můžeme bez rušení relaxovat nebo se oddávat sexuálním hrátkám s partnerem. Ne vždy doba strávená...

Výběr článků

Načítám