Hlavní obsah

Radim Uzel: Sexualita přírodních národů je pudová a bezprostřední

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantické a dobrodružné filmy o indiánech jsou stále oblíbenou podívanou pro staré i mladé. Jedním z nejlepších filmů o nich je slavný Tanec s vlky. Jeho hlavní hrdina zapsal do svého deníku: „Nepoznal jsem jinou lidskou skupinu, jejíž příslušníci tak rádi souloží jako tito indiáni.“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Významný český cestovatel Miloslav Stingl líčí ve své nedávno vydané knize Sex v pěti dílech světa (nakladatelství JOTA) sexuální zvyky a obyčeje různých národů. Nad některými svatebními a zásnubními rituály civilizací, které ještě nezasáhla moderní kultura, zůstává dnešní Evropan v němém úžasu.

Sexualita přírodních národů je pudová a bezprostřední. Třeba u indiánů existovalo mnohoženství. Nebylo však výjimkou, že měl muž kromě většího počtu žen i svého mužského milence. Mohl to být bisexuál, ale nejspíš to byl homosexuál. Ten využíval své manželky jen na přípravu stravy, domácí práce a stavění stanů. Některé z nich pak otěhotněly i s jiným příslušníkem kmene.

Žárlivost indiáni neznali

Mladý muž se mohl zúčastnit sexuálního života až po absolvování složitých obřadů. Při nich musel dokázat hrdinství a schopnost snášet bolest. Zúčastnil se třeba soutěže o co nejdelší setrvání v mraveništi.

Mladé dívky to měly jednodušší. Vstupenku do sexuálního života představovala první menstruace. O panenskou blánu nepřišly při souloži. Deflorovaly je vlastní matky, a to jednoduše: prsty.

Řada indiánských pověr je prototypem situací, které ve svém díle popisoval slavný lékař Sigmund Freud. Jde především o snovou představu ozubené pochvy. Někteří muži prý občas mívají děsivé sny o tom, že v pochvě jejich partnerky číhají ostré zuby, které se jim při souloži pokusí ukousnout penis. Takový muž se pak zpravidla probouzí zcela zpocený a honem se musí přesvědčit o tom, že to byl jenom zlý sen a stále má svůj pohlavní orgán na správném místě.

Děsivé indiánské báje

Indiánská báje prý vypráví o dvou sestrách obdařených takto zubatými pochvami. Jedna z nich připravila při souloži náhodného návštěvníka o penis. Vykrvácel. Užuž se chystala vykonat tento krvelačný výkon na dalším muži. Ten se však zalíbil její sestře. Poradila mu, aby strčil do ozubené pochvy místo penisu dřevěnou hůl. Milá sestřička si své vaginální zuby na holi vylámala. Muž pak zlou indiánku zabil. Ta pověst je ovšem zbytečně krvavá. Mohl si přece až do smrti užívat s bezzubou.

Když jsem si tuto indiánskou pověst přečetl, vzpomněl jsem si na vážně míněnou radu některých amerických feministek.

Doporučují ženám, aby si do pochvy vložily zvláštní ostrý nožík. Jakákoliv snaha muže o pohlavní styk pak skončí krvavým zraněním. Muž si přece stejně nic jiného nezasluhuje. Není vyloučeno, že se tyto novodobé bojovnice inspirovaly zmíněným indiánským hororem o dvou sestrách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám