Hlavní obsah

Radim Uzel: Muži jako oběti domácího násilí

Právo, Radim Uzel

Většina lidí se domnívá, že oběťmi domácího násilí jsou jen ženy. Není divu. Spočítáte-li vězně odsouzené za násilný trestný čin, muži mnohonásobně převažují. Za všechno totiž může mužský testosteron. Je to jednoznačně hormon násilí.

Foto: Profimedia.cz

Žena, která muže přísně sleduje, ho zpravidla dřív nebo později začne bít a týrat.

Článek

Občas se ale objeví i nějaká sexuální násilnice. Bývá to však spíše bílá vrána. Požívá pak zasloužené pozornosti a stává se vděčným tématem bulvárních i seriózních médií.

Domácí násilí páchané na mužích je ovšem zcela jinou kapitolou. Plných devět procent mužské populace v ČR někdy zažilo fyzické násilí ze strany partnerky. Mělo různou formu a intenzitu. Víc než čtvrtina oslovených mužů mluvila o přímém napadení - vzteklém strkání, pohlavcích, kopnutí, kousání, případně škrábání. Zhruba čtyři procenta mužů utržila fyzická poranění v důsledku bití, škrcení či útoku nožem.

Ještě častěji se však vyskytuje násilí psychické. Každý pátý muž udává, že je jeho partnerka žárlivá a znemožňuje mu kontakt s dalšími lidmi, kontroluje poštu, telefonáty i e-maily. Omezuje ho v tom, aby se viděl s přáteli, známými nebo příbuznými. Každý dvacátý muž pak zažívá zastrašování, urážky, ponížení či potravinový teror. Důsledná sociální kontrola ze strany partnerky zvyšuje pravděpodobnost fyzických útoků. Žena, která muže přísně sleduje, ho zpravidla dřív nebo později začne bít a týrat.

Pánové jsou ve složitější situaci než dámy

Nemohou počítat s akutní pomocí odborníků jako slabší pohlaví. Také policejní statistika, která zaznamenává vykázání násilníka z domácnosti, mluví jasně. V roce 2010 vykázali policisté z bytu 1035 mužů a 25 žen. Pánové se navíc často stydí za roli oběti partnerčina násilí a zároveň se obávají, že jim nikdo neuvěří.

Policie ČR nedávno zdokumentovala případ, kdy manželka podala trestní oznámení na manžela pro údajné týrání. Teprve v průběhu vyšetřování se zjistilo, že násilí probíhá v opačném gardu. A pachatelkou je ve skutečnosti dotyčná dáma.

Policejní psycholožka docentka Ludmila Čírtková nedávno konstatovala na vědecké konferenci, že psychologové často pozorují u mužů mechanismus psychického vytěsňování. Jednoduše řečeno: nevidí v sobě oběť a násilí na sobě vůbec nevnímají. Uvedla dokonce případ policisty, který teprve na kurzu o domácím násilí zjistil, že se problém týká i jeho.

Manželka ho extrémně kontrolovala. Musel se telefonicky hlásit při opuštění pracoviště. Na cestu domů měl stanoven přesný časový limit. Stejně tak na nákup. V případě větší fronty u pokladny okamžitě telefonoval domů manželce. Ta mu zakazovala i sociální kontakty. Když se pokusil změnit tento nesmyslný vztah, přešla k fyzickým útokům. Opakovaně při nich použila nůž a způsobila policistovi zranění ramene.

Obvykle až fyzické napadení vede muže k tomu, aby podal trestní oznámení. Známé jsou případy mnohaletého ponižování, zesměšňování, pomlouvání, omezování osobní svobody a psychického teroru, které trpělivě snáší. Teprve napadení nožem nebo vidlemi je poslední kapkou, jíž pohár trpělivosti přeteče. Většina žen své jednání vysvětluje patologickou žárlivostí, vztekem nebo touhou partnera ovládat. Varovným úkazem je ovšem skutečnost, že těchto případů rok od roku přibývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Když i násilníci hledají pomoc

Úspěšná spisovatelka, krásná žena a muž násilník, možná psychopat. Rozvod, rozdělení, nic nepomohlo. Jednoho dne ji ubodal k smrti. Simona Monyová a Boris...

Výběr článků

Načítám