Hlavní obsah

Pět největších mýtů o mužském těle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni už jste je určitě slyšeli. Staré mýty, které někteří lidé stále považují za fakta a nenechají si je vyvrátit. Myslíte, že po oholení rostou vousy rychleji? Nebo že je sperma kalorické? Čtěte dál a dozvíte se, jak je to doopravdy.

Foto: Profimedia.cz

Dr. Aaron Carroll z univerzity v Indianě si posvítil na nejznámější mýty o mužích a uvedl je na pravou míru.

Článek

Dr. Aaron Carroll z univerzity v Indianě, spoluautor knihy „Nepolykejte žvýkačku! Mýty, polopravdy a naprosté lži o lidském těle a zdraví,” si posvítil na nejznámější mýty o mužích a uvedl je na pravou míru.

Muži myslí na sex každých sedm vteřin

"Takhle často každý den dýcháme. Nikdo nemá tento typ mentální výdrže a ani mít nemůže,“ cituje server Live Science doktora Carrolla.

V jednom z nejrozsáhlejších průzkumů sexuálních zvyklostí ve Spojených státech, který v roce 1994 zkompletoval Edward Laumann s kolegy, se 43 % mužů přiznalo, že nemyslí na sex téměř vůbec. A když už, tak jen několikrát do měsíce.

S naprosto odlišnými čísly přišla ve svém výzkumu psycholožka Terri Fisherová z Ohio State University. Ta tvrdí, že muži myslí na sex v průměru osmnáctkrát denně. Stejně často prý muži myslí také na jídlo a spánek.

„Na myšlenkách, které se týkají sexu, není nic výjimečného,“ tvrdí Fisherová. „Muži myslí na všechno možné, a to dokonce víc, než jen na sex.“

Když se mladý kluk poprvé oholí, začnou mu růst tvrdé a tmavé vousy

Tento mýtus slyšel snad každý. „Ještě to chmýří nehol, nebo to budeš muset dělat denně,“ říkávají tatínkové, když náctiletý kluk bere poprvé do ruky žiletku. Pravda je ale jinde.

Foto: Profimedia.cz

Sice se může zdát, že vousy po oholení rostou rychleji, jenže rychlost jejich růstu či barva nezáleží na holení, ale na genetické výbavě každého jedince.

Tato mylná představa se objevuje v mnoha verzích a má platit nejen pro vousy, ale i pro chlupy a vlasy. Přitom je naprosto nesmyslná. Vousy a ostatní ochlupení vyrůstá z vlasových cibulek pod kůží a ani holením, ani stříháním jejich tvrdost, barvu, či rychlost růstu neovlivníte.

"Kdyby to byla pravda, tak má svět lék na plešatění," řekl doktor Carroll.

Svobodní muži mají lepší sexuální život, než zadaní

Říká se, že ženatí muži nemyslí v posteli na nic jiného, než na klidný spánek, zatímco mladí svobodní pánové si užívají, co to jen jde. Ale ve skutečnosti jsou to právě ženáči, kteří v hojné míře dostávají to, co chtějí.

Ze studie Národního centra pro výzkum veřejného mínění z roku 2006 jasně vyplývá, že zadaní muži mají lepší sexuální život než svobodní, a to až o 400 % v závislosti na věku. Nemluvíme však o nudném stereotypním sexu v manželské posteli.

Výhody pociťují i vdané ženy, které mají více orgasmů, zatímco ženatí muži si častěji užívají orální sex.

Sperma je plné kalorií

I tento mýtus je ve společnosti pevně zakořeněn, ale podle doktorky Rachel Vreemanové je i ten mylný. Ejakulát se skládá především z vody a živin, jako je vitamín C, kalcium, hořčík, ale i fruktóza. Té je však naprosté minimum. Podle výzkumu obsahuje jedna ejakulace přibližně pět až sedm kalorií.

"Je nepravděpodobné, že by polykání semene znamenalo jakýkoliv dietní problém. Tento argument by neměl být ženami používán jako výmluva," sdělila Vreemanová.

A jak je to s mýtem, že je semeno dobré na pleť? Ten je kupodivu pravdivý. Podle výzkumu provedeného loni na univerzitě v rakouském Grazu sperma obsahuje složky, které zpomalují stárnutí kožních buněk a redukují volné radikály.

Velikost penisu je přímo závislá na velikosti chodidel

Sice je pravda, že vývoj penisu a prstů je ovlivněn stejným genem, jenže délka jednoho nepředpovídá délku druhého. Potvrzují to i výzkumníci z University College London, kteří tvrdí, že neexistuje žádný důkaz spojení mezi velikostí chodidel a penisu.

Foto: Profimedia.cz

V chodidlech se prý zrcadlí povaha člověka.

Po změření chlouby více než stovce mužů došli k závěru, že tento mýtus nemá vědecký základ. Mezi měřenými jedinci byli jak chlapci, tak muži do čtyřiapadesáti let. Penisy se neměřily při erekci, jen se podle výzkumníků lehce protáhly.

"Všechny délky měřili dva urologové a zaznamenávali je s přesností půl centimetru, spolu s věkem a velikostí bot," sdělili vědci.

Zatímco skutečná velikost penisu může být stanovena pouze při erekci, vědci tvrdí, že jejich metoda měření je dostačující. Ve výsledku nenašli žádnou spojitost mezi velikostí chodidel a délkou penisu.

„Schopnost předpovídat velikost mužského penisu tím, že sledujete, jak velké má boty, je obecně rozšířený omyl,“ říká jeden z urologů a dodává: „Naše studie dokazuje, že pro tento vztah neexistuje žádná vědecká podpora."

Reklama

Související témata:

Související články

Největší mýty o neplodnosti

Ačkoli to každý neví, neplodnost opravdu patří mezi nemoci, stejně jako například cukrovka, astma či rakovina. Ve většině případů také platí, že si pacient...

Nejčastější mýty o manželství

Mnozí lidé vstupující do manželství mají naivní představy, že stačí, když se budou mít s partnerem rádi a vše poběží hladce samo od sebe. Jenže život není...

Pět mýtů o mužích, ženách a sexu

Ani oblast sexu není imunní vůči vzniku pověr a mýtů. A tak už nás nepřekvapí například tvrzení, že muži myslí na sex více než ženy a chtějí vyzkoušet více...

Výběr článků

Načítám