Hlavní obsah

Sex z povinnosti není ničím výjimečným

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav zamilovanosti a s tím spojené erotické fascinace trvá maximálně dva roky. Co nastává potom, je věc čistě individuální. Některý vztah se rozpadne, jiný přetrvá. V každém případě je to zlomové období, kdy musí partneři na svém vztahu i sexuálním životě začít pracovat. Jedině tak se vyhnou stereotypu a celé řadě dalších problémů.

Foto: Profimedia.cz

Lidé zapomínají, že pokud svou drahou polovičku lépe poznají, má to i své výhody.

Článek

Začátky každého vztahu provází touha po poznání. Jeden objevuje toho druhého, pátrá po tom, co ho vzrušuje, co se mu líbí, experimentuje… Záhy se však začne mylně domnívat, že toho druhého již dokonale zná, a to i po sexuální stránce. Najednou přestane protějšek dobývat, svádět a zkoumat, co se mu líbí a co nelíbí, co by si přál a co by mohl nabídnout… Nuda v posteli pak na sebe nenechá dlouho čekat.

Nudu a stereotyp pak provází nedorozumění, hádky či lhostejnost. Sex jednoduše ztratí své kouzlo. Místo aby člověku dodával pozitivní energii, vysává ho. Z nadpozemské touhy se pak vyvine pouhá povinnost.

Poznání druhého nemusí vést k stereotypu

Zajímavé je, že lidé neumí těžit z toho, že druhého dokonale znají. Místo aby je to vedlo k větší otevřenosti a experimentování, stagnují a někdy na sex jako takový rezignují.

"Lidé zapomínají, že pokud svou drahou polovičku lépe poznají, má to i své výhody. Po nějaké době ztrácíme stud, dokážeme se více uvolnit a nebojíme se o sexu bavit, zkoušet nové techniky milování a dosahujeme i mnohem snáze orgasmů. Pokud opadne zamilovanost, je zapotřebí k sexu začít přistupovat jinak a využít na maximum znalost partnera,“ radí psycholožka Kateřina Hollá ze serveru Sexuálně.cz.

Někdy stačí opravdu málo, aby milostný život získal znovu „šťávu“. Lze začít třeba tajnými touhami, které v každém z nás často nečinně dřímají, nebo změnou obvyklého místa pro milostné hrátky či den, kdy se těmto radostem oddáváte. Samozřejmostí by pak měl být zájem o prožitky druhého, vnímání jeho potřeb, tužeb a názorů.

Pro zpestření sexuálního života není vždy nutný obrat o 360 stupňů a není třeba začít dělat věci, které nám nejsou úplně vlastní. Vždy je dobré nalézt nějaký kompromis, tak aby oba partneři dosáhli toho svého a měli z toho opravdu dobrý pocit. Šokovat partnera za každou cenu se někdy nevyplácí. Jednak to může být nepříjemné, jednak takové chování může vzbudit podezření, že všechny tyto nové věci děláte s někým jiným.

„V sexu se většinou jedná o to, že jeden chce více a druhý méně experimentovat, zkoušet nové věci a zážitky. Nelze se přiklonit pouze na jednu stranu. Jestliže ten, který chce více, se pouze přizpůsobí tomu, řekněme méně náruživějšímu, bude partner s větší chutí dlouhodobě frustrován. Jestliže se karta obrátí a přizpůsobí se pouze ten, který chce méně, stane se pro něj sex povinností a začne se mu čím dál více nechtít,“ upozorňuje Hollá.

Povinnost z touhy po potomkovi

V současné době se čím dál častěji vkrádá do ložnic mladých párů povinnost sexu z důvodu touhy po potomkovi. Když už se pár rozhodne pro založení rodiny, jen málokterému se to okamžitě podaří.

Dost často musí opakovat hned několik pokusů a z milování se stane doslova posedlost po dítěti, která s vášní a touhou nemá nic společného. Vše se omezí jen na sledování plodných a neplodných dní a nejlepšího okamžiku pro oplodnění.

Sexu už nepředchází vzrušující vábení, ale jen věty typu: „Miláčku, dnes je ten správný den.“ „Dnes to určitě vyjde.“ „Pojď, ovuluji.“ A na to dost často navazují odpovědi: „Už zase.“ „Tak tedy dělej.“ Kdo to nezažil, těžko pochopí.

Pro takové páry se sex pomalu stává usilovnou prací s nejistým výsledkem. Což je pak opravdový nápor nejen na psychiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuálně nejnáruživější ženy Hollywoodu

Každý svou image a kariéru buduje jinak. Některé hvězdy si jdou za svým usilovnou prací a sebevzděláním, jiné si vše ulehčují nejrůznějšími skandály či svou...

Výběr článků

Načítám