Hlavní obsah

Ženské slzy vyvolávají u mužů pokles sexuálního vzrušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Myslíte si, že ženský pláč vzbuzuje v mužích empatii? Mýlíte se. Podle nejnovějšího výzkumu izraelských odborníků na nonverbální komunikaci ženský pláč v mužích vzbuzuje spíše apatii. Dochází u nich totiž k poklesu všech životních funkcích včetně hormonu testosteronu a tedy i sexuálního vzrušení.

Foto: Profimedia.cz

Ženské slzy vyvolávají pokles sexuálního vzrušení u mužů

Článek

Ženské slzy na muže působí přímo chemicky. Látky v nich obsažené se dostávají do mužského krevního oběhu a ruší signály vzrušení a snižují i hladinu testosteronu.

Má to evoluční význam. Testosteron totiž nejenže je pro mužské vzrušení nezbytný, ale také zvyšuje agresivitu. Když žena ale pláče, poslední, co potřebuje, je vedle sebe mít agresivního samce. Proto látky v ženských slzách muže obměkčují a tlumí v nich agresivitu. Bohužel i sexuální vzrušení.

Potvrdil to při experimentálních výzkumech doktor Noam Sobel z izraelského Weizmannova institutu. Mužům dával nasát ženské slzy, nebo slanou vodu. Pak sledoval jejich vzrušení v přítomnosti žen. A podle výsledků mozek reagoval vzrušením velmi slabě nebo téměř vůbec po podání slz. Po podání slané vody ke změně reakcí nedošlo.

Muži, kteří byli vystaveni ženských slzám, pak také sami hodnotili ženy jako méně atraktivní. Zároveň u nich došlo k poklesu vzrušení. Mozková rezonance odhalila, že u nich došlo i ke snížení aktivity v centrech sexuálního vzrušení, jako je hypotalamus.

Vědci doufají, že zjištění využijí v léčbě rakoviny prostaty, kde hraje hladina testosteronu významnou roli.

Reklama

Související témata:

Související články

Pláč sbližuje a prospívá vztahu

Pláč patří mezi klasické lidské projevy, vyjadřujeme jím fyzickou bolest, stres ale může provázet i projevy radosti či úlevy. Podle izraelských evolučních...

Výběr článků

Načítám