Hlavní obsah

Mýtus vyvrácen: Protiklady se nepřitahují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory vžitému rčení se protikladní partneři nepřitahují. Lidé sice mohou mít různé zájmy, ale z psychologického hlediska si musejí být partneři podobní v osobnostních dimenzích. Pokud chtějí mít dlouhodobý vztah, který překoná i těžkosti.

Foto: Profimedia.cz

Lidé sice mohou mít různé zájmy, ale z psychologického hlediska si musejí být partneři podobní v osobnostních dimenzích.

Článek

Automaticky vyhledáváme a sympatie totiž spatřujeme u lidí, kteří mají shodné či podobné charakteristiky v dimenzích neuroticismu, extroverze, otevřenosti vůči zkušenostem, příjemnosti a svědomitosti.

„Když se zeptáte lidí na preference u protějšku, částečně podlehnou teoriím o romantické přitažlivosti víc než skutečné touze po nalezení protějšku. Ačkoli se mnoho jedinců občas cítí být přitahováno ´protikladem´, přitažlivost mezi opačnými osobnostmi se většinou nepřemění ve vážný intimní vztah. Pokud ano, pak má velmi krátké trvání,“ tvrdí profesorka Pieternel Dijkstraová z Univerzity v Groningenu.

Ženy obecně dávají přednost mužům, kteří jsou svědomití, nesobečtí a emocionálně stabilní.

„Nicméně v případě mužů neexistují žádné obecné vlastnosti, které u žen hledají,“ tvrdí Dijkstraová.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy nejčastěji rozpláčou jejich muži

Když ženy říkají, že pláčou nejčastěji kvůli mužům, nelžou. Průzkumy totiž prokazují, že muži jsou skutečně nejčastější příčinou ženského pláče. Platí to...

Výběr článků

Načítám