Hlavní obsah

Ženy s vysokým hlasem dávají přednost mužným partnerům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aberedeen

Muži s hlubokým hlasem by se měli zaměřit na ženy s hlasem vysokým. Podle vědců u nich mají větší šanci. Výzkum přitažlivosti není jen o kuriozitách, ale vrhá světlo na síly, které ženou evoluci lidského druhu.

Foto: Profimedia.cz

Silnější obočí je typicky maskulinním rysem.

Článek

"Zdá se samozřejmé, že se lidé párují s protějšky, které považují za přitažlivé. S lidmi, kteří se jim líbí, ale se kterými také radši spolupracují a dokonce je volí. Když tedy porozumíme silám, které ovlivňují náš úsudek o něčí atraktivitě, získáme vhled do faktorů, které zásadním způsobem ovlivňují společenské interakce," říká psycholog Benedict Jones ze skotské University of Aberdeen.

Již dřívější studie ukázaly, že muži nejen považují vysoký hlas u žen za přitažlivý, ale často dávají lepší hodnocení i tváři nositelky. Zdá se, že vysoký hlas je u žen propojen s úrovní estrogenu, ženského hormonu, a prozrazuje tak něco i o plodnosti a zdraví.

Atraktivní (heterosexuální) ženy většinou dávají přednost mužům s typicky maskulinní tváří, tedy těm, kteří mají mimo jiné výraznější čelisti a silnější obočí. Tyto rysy napovídají mnohé o zdraví nositele. Ženy tedy podvědomě hledají ty nejlepší možné otce pro zdravé potomky.

"Jak vyplývá z naší studie, přitažlivost ženy nějak ovlivňuje to, že ona sama dává přednost mužům s hlubokým hlasem. Možná to odráží fakt, že lidé si hledají své místo, svou ´cenu na trhu partnerů´ a berou je v potaz při hledání potenciálního protějšku," dodává Jones.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám