Hlavní obsah

Odlišné mužské a ženské strategie při rozvodu

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy podávají žádosti o rozvod daleko častěji než muži. Podle nedávno zveřejněné statistiky jde o jev typický pro všechny vyspělé země. Tedy i pro Českou republiku.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Až v 70 procentech případů žádají o rozvod ženy. Důvod je podle všeho zjevný: mají k instituci rodiny jiný vztah než muži. Pro ženy je důležitější věcí než pro pány tvorstva. A chtějí proto, aby v ní všechno bylo v pořádku.

Mnohý muž se spokojí s postelí, teplou stravou a vypraným prádlem. Něžné pohlaví bývá náročnější. Vyžaduje rozhovory, pozornosti, svádění, romantiku, sex s předehrou, společné chození do společnosti, domácí práce apod. Tyto potřeby však často zůstanou nenaplněné.

Muž, který se rozvádí, ztrácí vedle manželky většinou také děti a byt. Proto se k rozvodu odhodlává zpravidla obtížněji. Je nutné přiznat i to, že případná nevěra na něm bývá snáz vidět. Většinou ji tají dost špatně. Ženy v tom bývají daleko rafinovanější.

Daleko více mužů se chová asociálně a neodpovědně

Příčinou jejich vyšší rozvodové iniciativy je ale prokazatelný fakt: daleko víc mužů se chová asociálně a neodpovědně. Vývoj dlouhý několik tisícovek let naprogramoval mužský a ženský mozek rozdílně. Většina výzkumů se shoduje v tom, že 70 až 80 % mužů považuje za nejdůležitější součást života práci. Stejné procento žen pokládá za nejdůležitější rodinu.

Žena touží celou bytostí, aby si mohla posedět a popovídat. Muž touží sedět na skále a hledět do ohně. Byl odjakživa lovcem a řešil problémy související s obživou. Žena byla ochránkyní rodinného krbu a starala se o přežití dalších generací. Na tom bohužel nezmění nic ani donekonečna opakovaný mýtus o zastupitelnosti jednoho pohlaví druhým.

Život v moderní společnosti sbližuje určité vlastnosti obou pohlaví. Podobně jako sbližují snahy jejich rovnoprávnost. Proměna muže v ženu a ženy v muže, byť jen částečná, se však někdy může projevit jako nežádoucí.

Není to tak dávno, co se objevily třeba poplašné zprávy o nárůstu mužské hysterie. Ženskou hysterii popsali vzdělanci už 1000 let před Kristem. Staří Egypťané věřili, že její příčinou je bloudivá děloha.

Podle nich vzbuzovala svým pohybem po těle hlavně poruchy sexuality. Považovali ji za jakousi putující nestvůru. Mužský hysterik však také není novým objevem. Psychiatři ho dobře znali už za dob Sigmunda Freuda.

Pro mužského hysterika je důležitá prestiž

Nepochybným znakem ženských hysterek je exhibicionismus vlastního těla. U mužů to bývá exhibicionismus prestiže a prestižních předmětů.

Tuto touhu je třeba odlišit od zdravé ctižádosti. Hysterik netouží jen po hezkých a nákladných věcech. Jeho auto musí být opravdu nejlepší, vila největší a dovolená nejdražší. Touží také po funkcích spojených se slávou a popularitou.

V parlamentech a v politických kruzích na celém světě je nepochybně vyšší procento hysteriků než v běžné populaci.

Nejlepší léčba je ta nejradikálnější: s hysterickým partnerem se rozvést a hysterického politika nevolit.

Reklama

Související články

Ženské a mužské sexuální strategie

Nedávno jsem na internetu našel návod, jak sbalit ženskou nebo chlapa. Co radil dělat v případě ženy? Nešetřit komplimenty, hýčkat ji, líbat, milovat, hladit,...

Proč se spousta mužů tak ráda předvádí

Čím muž nejvíce okouzlí ženu? Jaké prostředky často používá při svádění? Vyznavači romantické lásky většinou nelibě nesou skutečné výsledky výzkumů různých...

Výběr článků

Načítám