Hlavní obsah

Ženské a mužské sexuální strategie

Právo, Radim Uzel

Nedávno jsem na internetu našel návod, jak sbalit ženskou nebo chlapa. Co radil dělat v případě ženy? Nešetřit komplimenty, hýčkat ji, líbat, milovat, hladit, objímat, chlácholit, ochraňovat, rozmazlovat, utrácet za ni peníze, hostit ji vínem, zvát ji na drahé večeře, kupovat dárky, naslouchat jí, starat se o ni nebo snášet jí modré z nebe.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

A jak okouzlit mužského? Svléknout se do naha a přinést pivo.

Na první pohled se jedná o humornou nadsázku. Když se však nad ní trochu zamyslíme, mají tato kritéria mužských a ženských sexuálních strategií v podstatě pravdivý základ. A navíc jsou podpořena vědeckými výzkumy.

Nedávná mezinárodní studie mapovala názory 281 064 studentů ze 421 fakult v různých zemích světa. Vědci jim předložili toto prohlášení: „Pokud v sobě najdou dva lidé zalíbení, je naprosto v pořádku, dojde-li mezi nimi k sexu, i když se znají teprve krátce.“ Jakmile spočítali výsledky, došli k docela překvapivému závěru.

S tímto prohlášením souhlasí 55,2 procenta mužů, ale pouze 31,7 procenta žen. Je zajímavé, že v takzvaných vyspělých zemích byly rozdíly mezi nimi ještě nápadnější. Na otázku „Už jste měla někdy sex bez citového obsahu?“ odpovídá kladně 73 % mužů, ale jen 27 % žen.

Muži hodnotí sami sebe jako pokolení nevěrné, polygamní, cizoložné a mravně uvolněné.

Mnoho dalších výzkumů potvrzuje, že muži hodnotí sami sebe jako pokolení nevěrné, polygamní, cizoložné a mravně uvolněné. Naopak ženy se považují za věrné, monogamní a sexuálně oddané. Grandiózní sexuologická studie, která zahrnovala obyvatele všech kontinentů, 13 ostrovů, 27 jazyků a 52 národů, jasně ukázala, že naprostá většina mužů na celém světě touží po větší rozmanitosti sexuálních partnerek.

Výzkum sice zjistil, že i ženy občas angažují v krátkodobých avantýrách. Když se jich však zeptáme, proč to dělají, tvrdí, že tím chtějí zvýšit své vyhlídky na dlouhodobý vztah.

Naprostá většina žen očekává, že náhodné sexuální dobrodružství přeroste přece jenom v něco vážnějšího. Naopak evoluční psycholožka Martie Haseltonová zjistila, že čím více má muž sexuálních partnerek na kontě, tím častěji a rychleji klesá v jeho očích sexuální přitažlivost intimní partnerky bezprostředně po styku. Zkrátka rychle uteče. Místo třikrát a dost platí tady spíše jednou a dost.

S věkem se rozdíly mezi muži a ženami vyrovnávají

Optimismem nás však může naplňovat zjištění, že se stoupajícím věkem se rozdíly mezi mužským a ženským pohlavím trochu vyrovnávají. Zatímco ženská touha je stejná napříč všemi věkovými kategoriemi, starší muži začínají projevovat menší touhu po sexuální rozmanitosti.

Pokles mužské touhy po nahodilém sexu je tak příslibem a příznivou vyhlídkou pro harmonický vztah v pokročilém věku.

Bohužel však výjimky potvrzují pravidlo. Občas i šedesátník zažije bouřivý a někdy i zdraví nebezpečný sexuální úlet.

Reklama

Související témata:

Související články

Na kvalitní sex prý stačí tři minuty

Na „velikosti“ při sexu nezáleží, na délce z hlediska času však ano – ovšem ne tak, jak si řada mužů (i některých žen) myslí. Ideální soulož totiž nemusí trvat...

Další módní výstřelek v sexu: gang bang

Nedávno jsem se při jedné besedě snažil své mladé posluchače přesvědčit o tom, že sexuální život člověka je především záležitostí párovou. Veškeré skupinové...

Výběr článků

Načítám