Hlavní obsah

Ozdobte si na Velikonoce domácnost i zahradu půvabnými řebčíky

Právo, Adéla Mclintock

Hody, hody, doprovody, dejte řebčík kostkovaný! Nemáte-li kostkovaný, dejte aspoň bílý. A co třeba zlatě lemovaný? S řebčíky vykouzlíme jarní zátiší raz dva. Stačí přidat pár drobností a velikonoční sláva může začít!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nevšední uvítání zprostředkovává domeček zavěšený na domovních dveřích. Zabydlely se v něm kytičky řebčíků a prvosenek.

Článek

Seznamte se s hvězdami našeho velikonočního dekoru: řebčíkem kostkovaným (Fritillaria meleagris) a řebčíkem Michajlovského (F. michailovskyi)! Kvetení si tyhle nevelké, přesto nepřehlédnutelné cibuloviny načasovaly akorát na dobu, kdy pleteme pomlázku a malujeme vajíčka.

Zvonkovité ostružinově červené květy řebčíku kostkovaného zdobí unikátní vzor šachovnice. Vzácněji mohou být celé smetanově bílé.

Přirozeně roste v Evropě na zaplavovaných loukách. To jeho kolega v barvě švestkových povidel a ananasu je jiného ražení. V Turecku, odkud pochází, vyhledává suché kamenité stráně.

V přírodě na sebe nikdy nenarazí, kdežto v aranžích jsou z nich nejlepší kamarádi, a jak je vidět, dobře vycházejí s mnoha dalšími rostlinami.

Společně na vrcholu

Byť se oba druhy řebčíků na jaře prodávají za asi šedesát korun v květináčích o třech až pěti cibulkách, netvoří kdovíjak nápadné trsy, protože jsou to hubeňouři s řídce olistěnými stonky a za rekord považují už výšku 30 cm.

Proto uděláme nejlíp, když jich seskupíme několik do větší nádoby a vyzvedneme je na stoličku nebo na stůl, ideálně tam, kde na ně uvidíme z kuchyňského okna či obýváku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ve výšce lépe oceníme krásu nevelkých řebčíků, které na čerstvém povětří v zahradě či na balkoně vydrží kvést až čtyři týdny.

Scénku oživíme stálezelenými rostlinami, jako jsou latnatec (Ceanothus) a kalina modroplodá (Viburnum tinus), kterou jaro pocukrovalo vonnými kvítky, bílými jako slepičí pírka.

Trochu jiný uvítací věnec

Kdo má rád doplňky ve skandinávském stylu, tomu možná v pokoji stojí podobný domeček s kovovými příčkami a dřevěnou základnou. Když ho celý přelakujeme, můžeme ho o Velikonocích vynést ven a pověsit na domovní dveře místo klasického věnce.

Jak probudit zahradu do nové sezony

Jak na to

Čerstvé řezané kytičky řebčíků doplněných voňavým petrklíčem dají nevšední dekoraci zářivou jarní jiskru na sedm až deset dní.

Vložíme je do sklínek s vodou, které jsme předem zajistili proti pádu buď vteřinovým lepidlem, nebo tavicí pistolí. Přidáme-li malovaného kohoutka, bude efekt dokonalý.

Barevné komplimenty

Hned dvě výrazné barvy řebčíku Michajlovského svádějí k tvorbě snových aranží, laděných podle toho, které z nich dáme přednost.

Sytě žlutá, kterou je vymalovaný spodní lem plátků, přímo vybízí ke kombinaci s větvičkami zlatice. Tmavé barvě, která na buclatých květech převládá, zase lichotí sedoulek (Ophiopogon) Nigrescens, což je hodně zajímavá, nenáročná trvalka s neopadavými trávovitými listy.

Svídy umí vykouzlit pestrou tečku na konci zimy

Zahrada

Pokud se štíhlé lodyhy řebčíku příliš ohýbají, podepřeme je stylově ptačími pery. Do hlíny je zapichujeme opatrně, abychom nepoškodili cibulky.

Nad vějířem kapradí

Ve volné přírodě má řebčík kostkovaný ustláno v hebounké trávě. I jeho dlouhé uzounké listy trávu připomínají. Nenecháme se tím odradit a klidně mu za souseda vybereme hvězdu lesních zátiší. Nad rozevlátým trsem kapradí vypadá úchvatně.

Čím nenápadnější květináč zvolíme, tím lépe vyniknou barvy i tvary obou rostlin. Ten z pozinkovaného plechu je perfektní, působí rustikálně a elegantně zároveň. Mezery mezi rostlinami vyplníme polštářky mechu a nezapomeneme na opeřence pro ještě veselejší náladu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Objevte kouzlo zelenokvětých čemeřic

Nejen listy mají právo na to, být zelené. Svěží barvu znojemských okurek si můžeme užívat i na květech čemeřic (Helleborus), které nás provázejí na cestě ze...

Není jara bez krásy petrklíče

Jedna z našich nejsličnějších voniček – petrklíč – dává zimě vale a s náručí plnou zlata vítá jarní pohodu na záhonech, v květináčích i lesních tišinách.

Rozkvetlá galerie plná něžných příběhů

Knihovna ani kredenc po babičce nebo třeba skříň, která dřív sloužila jako šatní, nemusí do výslužby na sběrný dvůr. Důvod jim dají rostliny ve vázách...

Výběr článků

Načítám