Hlavní obsah

Závažná nebezpečí tetování aneb Proč je červená barva tou nejrizikovější

Novinky, das

Tetování je stále velmi populární mezi mladými i staršími generacemi. Jakmile se jedinec nechá jednou tetovat, je velká pravděpodobnost, že nezůstane u jednoho obrázku. V průměru má většina lidí s tetováním na svém těle dva až pět obrázků či symbolů. Tetování ale může mít i řadu rizik.

Foto: Profimedia.cz

Červený pigment je nejrizikovější.

Článek

Na tetování je dnes pohlíženo jako na způsob sebevyjádření. Čím je viditelnější, tím víc se snaží jedinec prozradit světu něco o sobě, co se mu líbí, čemu věří, co je pro něj důležité a cenné. Tetování také může vzdávat poctu milovaným, často v sobě ukrývá jména milenců, dětí nebo data zvláštního významu.

Ani tetování ale není zcela bezpečné, někteří lidé si i kvůli němu mohou velmi ublížit. Pokud opomenou rizika spjatá s tetováním, které si nechávají dělat tzv. na ulici, a tedy ne v salonu, kde používají certifikované barvy a pečlivě sterilizují jehly, nelze rozhodně podceňovat nebezpečí vzniklé jak při samotném procesu barvení, tak péči o ránu.

„Na tetování může vzniknout celá řada reakcí. Lidé by si měli uvědomit, že v případě barev se stále jedná o cizí látky, které se skrz kůži mohou dostat do těla,” upozorňuje pro CNN dermatolog Shawn Kwatra.

Žádný člověk dopředu tedy nemůže přesně vědět, jak na tyto cizí látky jeho tělo zareaguje.

Podívejte se s námi, co všechno se může stát

1. Alergická reakce

Alergické reakce na inkoust nejsou vůbec ojedinělé. Taková reakce přitom může být na jakoukoliv barvu, přičemž nejčastěji se tak děje u červené a žluté. Podle Americké dermatologické akademie může alergická reakce nastat okamžitě, ale i po několika týdnech či dokonce letech a desetiletích. Může se tak stát například po výměně kloubu či zahájení antivirové léčby.

Žlutý inkoust je navíc často spojován s citlivostí na slunce, která mizí až po několika letech. Do té doby je zapotřebí tetování s touto barvou chránit před sluncem, jinak může docházet k silnému podráždění pokožky.

Na červený inkoust vzniká nejvíce reakcí – buď dojde jen k mírnému zarudnutí místa, otoku či svědění. Na to pomáhá steroidní krém, případně vznikne opravdu silná alergická reakce, kdy se na pokožce objeví pupínky, puchýře, šupinaté skvrny, které se mohou odlupovat.

Nad těmito reakcemi již není dobré mávnout rukou a je zapotřebí vyhledat lékařskou pomoc. Jde o to, že se k tomu mohou přidat ještě potíže s dýcháním, zrychlený tep, návaly horka a může dojít až k anafylaktickému šoku.

Ukažte to světu aneb Tetování už není nutné skrývat ani v zaměstnání

Styl

Ve vzácných případech se může objevit i neurodermatitida známá také jako lichen simplex. „Jedná se o trvalý chronický zánět, vyvolávající nutkavé svědění. V důsledku neustálého škrábání může dojít k tomu, že se celé tetování rozbije tam, kde je pigment a dojde zde ke ztluštění kůže. I zde sice existuje léčba, ale ta nefunguje u každého. Tam kde léčba selže, hrozí znetvoření kůže,” varuje dermatoložka Crystal Aguhová.

Proto odborníci při tetování radí, a to zejména červeným pigmentem, nejprve začít nějakým malým tetováním na místě, které lze dobře skrýt a až na základě reakcí přistoupit k dalšímu většímu tetování.

2. Lymfatické uzliny 

Málokdo si uvědomuje, že se inkoust z tetování může dostat i do lymfatických uzlin. Odborníci jako varování ukazují příběh 32leté ženy, která měla v dolní části těla 14 vytetovaných obrázků.

Když se léčila s rakovinou děložního čípku, lékaři zjistili, že má oteklé lymfatické uzliny. V domnění, že se jedná o příznak metastáz, jí tyto uzliny odstranili. Následně ale zjistili, že v nich nejsou rakovinové buňky, ale částice tetovacího inkoustu. K odstranění lymfatických uzlin by sice zřejmě došlo tak jako tak, ale v některých případech by bylo možné jiné neinvazivní řešení.

Podobný příběh se stal i v Austrálii, kdy lékaři léčili ženu s lymfomem (rakovinou mízních uzlin). Žena měla hmatatelné hrudky pod pažemi a také zvětšené lymfatické uzliny poblíž kořenů plic, tedy všechny klasické známky tohoto onkologického onemocnění. Když ale lékaři dali uzliny pod mikroskop, zjistili, že před 15 lety tam byl umístěn černý tetovací inkoust. Nejednalo se tedy o rakovinu, ale reakci imunitního systému na tetování na zádech.

Další skupina vědců studovala tetování na zemřelém. V jeho lymfatických uzlinách našli uhlíkový černý inkoust, který se snadno štěpí na mikroskopicky malé kousky zvané nanočástice. Našli zde také větší částice oxidu titaničitého, který je součástí bílého inkoustu, který se často využívá ke smíchání tetovacích barev.

Za nejhorší objev přitom vědci označili nález toxických těžkých kovů v uzlinách, včetně kobaltu, niklu a chromu. Těžké kovy se někdy přidávají k tetovacímu pigmentu jako konzervační látky.

Odstranění tetování nebo permanentního make-upu nemusí být jednoduché

Styl

„Bohužel existují vědecká zjištění, která potvrzují, že v některých pigmentových barvách jsou obsaženy stejné látky, jež jsou používány v tonerech tiskáren. FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) již analyzoval tetovací inkousty a pigmenty, které obsahovaly nejen těžké kovy, ale také degradanty, potenciálně toxické chemikálie, včetně stabilizátorů pH, mikrobicidy a další činidla, jež by se neměla dostávat do těla.

Pokud se tedy chcete nechat tetovat, pak se vždy svěřte do rukou profesionálů, kteří používají kvalitní pigmenty.

3. Kožní choroby

V důsledku tetování mohou propuknout kožní choroby, jako je lupénka či ekzém. Podle dermatologů může tetování tato onemocnění zaktivovat, a tedy probudit, zároveň ale také může vzbudit silnější reakci těla v okamžiku, kdy se nechají tetovat lidé, kteří tímto onemocněním již trpí.

Mohou se objevit i další kožní choroby jako vitiligo (ztráta kožního pigmentu), sarkoidóza (zánětlivé onemocnění), lichen planus (ploché, svědivé, fialové hrboly) a dokonce i rakovina kůže.

Tetování také není doporučováno u lidí, kteří jsou náchylní k zjizvení nebo v minulosti měli keloidní jizvu (jizva tvořená kolagenem, která vystupuje nad okolní tkáň a v průběhu času se zvětšuje i přes rozsah původního zranění).

Slavné ženy a jejich tetování aneb Když si neváhají ozdobit záda, ruce i zadek

Styl

Důležitost dodržování doporučení po samotném tetování

Pokud jste stále rozhodnuti nechat se tetovat, pak vždy striktně dodržujte doporučení odborníků:

  • Ještě než opustíte tetovací salon, měli by vám zde tetovanou pokožku natřít tenkou vrstvou vazelíny a místo zakrýt obvazem či speciálním plastovým obalem. Tuto ochranu z rány sundejte až po 6-24 hodinách po tetování, na základě rozsahu tetování a doporučení tatéra. Následně čistýma rukama tetování jemně opláchněte antimikrobiálním mýdlem a vodou a osušte čistým měkkým hadříkem. Naneste velmi tenkou vrstvu antibiotické masti a nechte tetování otevřené, aby rána mohla dýchat. Během několika dalších týdnů tetování omývejte dvakrát denně a na místo aplikujte zvlhčovač.
  • V průběhu několika prvních dní může být pokožka v místě tetování teplejší, načervenalá či z ní může vytékat plazma či inkoust. To je ale zcela normální. Pokud se ale po několika dnech objeví nějaká kožní reakce, je vždy dobré ihned vyhledat dermatologa. Infikovaná kůže může být nejen červenější a teplejší, ale může být i velmi bolestivá a vytékat z ní hnis.
  • Minimálně 2 týdny po tetování se nekoupejte, a to ani ve slané vodě. Maximálně se doma rychle vysprchujte.
  • Nikdy se nesnažte setřít strup, nechte ho vždy přirozeně odloupnout, jedině tak předejdete jizvení.
  • Při hojení může tetování svědět, je to známka toho, že se rána uzdravuje. Nikdy se neškrábejte a raději místo natřete hydratačním krémem, jenž svědění zmírní.  
  • Noste volné oblečení a chraňte tetování před sluncem. Nepoužívejte opalovací krémy, dokud nebude pokožka pod tetováním zcela uzdravená, což bývá asi tři týdny po tetování. 
  • První čtyři měsíce se může zdát tetování matné a zakalené, což je opět zcela přirozený proces. Po uplynutí této doby se ale barvy rozzáří, je to i známka toho, že se všechny vrstvy tetované kůže zcela zhojily. 

Anketa

Máte nějakou negativní zkušenost s tetováním?
Ano, rána se špatně hojila
3,5 %
Ano, šlo o alergickou reakci
4,8 %
Ano, byl mi nalezen pigment v lymfatických uzlinách
9,2 %
Ano, došlo k hnisání rány
3,8 %
Ano, obrázek nevypadal tak, jak měl
3,3 %
Ano, ale nejednalo se o nic závažného
3,2 %
Ne, vždy vše proběhlo naprosto v pořádku
72,2 %
Celkem hlasovalo 1515 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám