Hlavní obsah

Vyzrajte na žhavé léto aneb Jak se obléci do veder

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak bojovat s horkými letními teplotami ve městě? A co dělat, když to venku vypadá na tropy? Vyzrajte na letošní žhavé léto s přírodními materiály, které jsou prodyšné a vhodné i pro citlivou pokožku.

Foto: Marks&Spencer

Do tropických teplot oblékejte oblečení z přírodních materiálů.

Článek

V první řadě bychom měli myslet na materiály, které v horkých letních dnech oblékáme. Nejlepší jsou přírodní materiály, jako je bavlna, konopí, len nebo například bambus. Vhodné na nošení v letních dnech je i z části umělé vlákno - viskóza. Je chladivá, savá, díky podobnosti se používá jako „náhrada” za mnohem dražší hedvábí.

Neobtahujte. Místo upnutých, ač možná sexy topíků volte volné střihy, rozšířené kalhoty, delší sukně po nebo lehce pod kolena, moderní široké ethno topy, haleny nebo trika. Když už upnuté, raději kupte tílko či tričko z bavlny nebo jiného přírodního materiálu, které lépe saje pot a je prodyšné a chladivé.

Nejvhodnější materiály do veder

Bavlna je nejznámější a také jeden z nejpoužívanějších materiálů vůbec, vyráběna je z vláken bavlníku. V létě se hodí díky svým savým vlastnostem, které pohltí pot a maz daleko lépe než jiné, umělé a syntetické materiály. Oblečení z bavlny je prodyšné.

Často se ale míchá se syntetickými materiály, a to zejména proto, že jinak špatně drží tvar, rychleji se vytahá a opotřebuje. Označení bio bavlna znamená, že výrobek neprošel žádným chemickým zpracováním. Je vhodná pro citlivou pokožku i pro alergiky.

Foto: Archiv firem

Košile z měkce splývavé viskózové směsi, Tchibo, 249 Kč. Overal z tkané látky s úzkými ramínky, H&M, 799 Kč. Bílé triko z hebké strečové organické bavlny, Lindex, 399 Kč. Černá noční košile na ramínka s biobavlnou, Tchibo, 399 Kč.

Foto: Archiv firem

Košilové šaty ke kolenům ze sepraného denimu vyrobeného z materiálu Tencel, H&M, 949 Kč. Lněné šaty z nemačkavého materiálu, Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. Pruhované šaty z organické bavlny, Lindex, 899 Kč. Zavinovací šaty z rostlinného materiálu,

Len společně s bavlnou patří k nejstarším textilním materiálům vůbec. Je chladivý na dotek, je velmi savý a odolný vůči poškození, pevný, dokonce je nejsilnějším textilním vláknem. Díky svým chladivým vlastnostem se používá především na výrobu letního ošacení.

Foto: Archiv firem

Splývavé bílé kalhoty, F&F, 469 Kč. Oranžové lněné triko, Marks&Spencer, 849 Kč. Tyrkysové kalhoty, Esprit, 2599 Kč. Tílko z biobavlny, tchibo, 249 Kč.

Konopí se čím dál častěji používá v textilním průmyslu. V porovnání se lnem jsou ale oděvy hrubší a na dotek surovější. Výrobky z konopí jsou trvanlivé, odolné, látky jsou prodyšné, v zimě hřejí, v létě chladí. Díky svým antibakteriálním vlastnostem jsou vhodné pro alergiky.

Bambus má stejně jako konopí antibakteriální vlastnosti, je savý, vhodný pro dětskou, citlivou nebo alergickou pokožku. V létě jej lidé ocení díky jeho chladivosti, v zimě se využívá díky skvělé termoregulační vlastnosti.

Foto: Archiv firmy

Šaty s kytuičkami 55% konopí, 45% biobavlna, 1344 Kč. Šaty 67% Bambus, 28% biobavlna, 5% spandex (žerzej), 624 Kč. Tílko s pruhy, 67% Bambus, 28% biobavlna, 5% spandex (žerzej), vše Braintree prodává Nila, 438 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám