Hlavní obsah

Vytrhávání chloupků v nose a uších může být nebezpečné

Novinky, Dana Sokolová

Jestli ženám na mužích něco vadí, pak to jsou nevzhledné, dlouhé chloupky vykukující z nosu či uší. Přestože na trhu existuje celá řada zastřihovačů, stále si velká část mužů tyto chloupky vytrhává pinzetou. To ale může být podle odborníků velmi nebezpečné. Mnohem bezpečnější je chloupky stříhat. Vytrhávání totiž může způsobit vznik zánětu a furunklů.

Vytrhávání chloupků v nose a uších může být nebezpečnéVideo: Novinky

 
Článek

I chloupky v nose a uších mohou dorůst do obřích rozměrů. Podle Guinessovy knihy rekordů má nejdelší chloupky v uších Ind Radhakant Badžpaj z města Kanpur. Měří neuvěřitelných osmadvacet centimetrů a Ind je na ně patřičně hrdý.

Nicméně v západním světě by byl tento Ind spíše terčem posměchu a pohoršení. Většina lidí totiž považuje chloupky v uších či nose doslova za odporné.

Chloupky v těchto místech mají ale svou funkci. Prostřednictvím nosního ochlupení jsou chráněny dýchací cesty před vdechnutím špíny a infekce ze vzduchu. Chloupky tedy fungují jako filtr. Proto se ani nedoporučuje chloupky odstraňovat trvale pomocí laserů, ale pouze zastříhávat.

Jak na chloupky?

Podle lékařů je nejlepší chloupky zastříhávat nejlépe malými nůžtičkami, které mají zaoblené konce. Jak takové zastřihávání má vypadat, uvidíte na videu.

Nicméně i zde hrozí nebezpečné zranění, a proto je někdy lepší zvolit speciální zastřihovače, které případné zranění skutečně minimalizují.

Hustota a růst chlupů pak závisí na dědičných dispozicích a na hormonální hladině. Někdy mohou být husté chlupy předzvěstí nemoci štítné žlázy nebo nádoru vaječníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se jednou provždy zbavit chloupků na těle

Lidské tělo je pokryto pěti milióny chloupků. Paradoxně o ty o něž stojíme, jako například o vlasy, přicházíme a ty, jež nám vadí, nám neustále rostou...

Výběr článků

Načítám