Hlavní obsah

Výstava šatů ze salónu Podolské odkryje luxusní módu první republiky

Novinky, ČTK

Haně Podolské se přezdívalo česká Coco Chanel. Založila a vedla nejznámější módní salón Československa a oblékala takové hvězdy, jako byly Olga Scheinpflugová, Adina Mandlová, Nataša Gollová nebo manželka prezidenta Hana Benešová. Její osud a tvorbu nyní reflektuje výstava s názvem Hana Podolská, legenda české módy, která je k vidění v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu od čtvrtka 30. srpna do 20. ledna 2019.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Výstava s názvem Hana Podolská, legenda české módy potrvá až do ledna 2019.

Článek

Výstava odhaluje bohatě zdobené večerní modely i decentní šaty, elegantní kabáty i svrchní oděvy pro všední den, které doplňují střevíčky a klobouky. Návštěvníci si navíc mohou osahat a pomocí mikroskopu prozkoumat různé druhy látek, ze kterých jsou vystavené šaty ušity.

Dále si mohou navrhnout své vlastní šaty a prohlédnout si album s názvem „Šili jste u Podolské?”, do kterého muzeum sbírá vzpomínky od pamětníků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu byla zahájena výstava s názvem Hana Podolská, legenda české módy.

Hořkosladký příběh poodkryjí také filmové záběry, které budou v rámci výstavy promítány.

Strmý úspěch i pád

Modelový dům dámských toalet Hana Podolská vznikl z malé krejčovské dílny, kterou založila švadlena Johanna Vošahlíková (1870–1972) v roce 1905 v pražských Nuslích.

O dva roky později se provdala za Viktora Podolského a salón přestěhovala do větších prostor ve Vyšehradské ulici. V roce 1914 Podolská přestěhovala dílnu do centra Prahy a v roce 1915 otevřela módní salón v paláci Lucerna, kde zůstal až do roku 1931, kdy se přemístil do dnešního paláce Adria na rohu Jungmannovy ulice.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mezi klientky Podolské patřily například Olga Scheinpflugová, Adina Mandlová, Nataša Gollová nebo manželka prezidenta Hana Benešová.

Salón přežil protektorátní léta i poválečné období a byl tehdejším symbolem luxusu. Vyznačoval se zejména vysokou kvalitou krejčovské práce, používáním luxusních látek a znalostí nejnovějších pařížských módních trendů.

Smutný úpad salónu započal v roce 1948, kdy byl oficiálně znárodněn a o šest let později začleněn do národního podniku Módní závody Praha pod názvem Eva. Podolská byla odeslána do důchodu, ale stále udržovala kontakt se švadlenami. Úplný konec pak nastal v roce 1991, kdy závod Eva zanikl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Výstava potrvá do 20. ledna 2019.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

K vidění jsou i dobové doplňky.

Reklama

Výběr článků

Načítám