Hlavní obsah

Vychutnejte si dobrůtky na černém pivu

Právo, Vendula Presserová

Pivem si právem připíjíme na zdraví, pokud se to s ním nepřehání, zdraví opravdu prospívá. Obsahuje například velkou dávku vitamínů, zejména z řady B. Zároveň je pivo hojně využíváno i při přípravě pokrmů. Podívejte se s námi na přednosti piva a také na recepty, jež tentokrát připravoval šéfkuchař Jiří Dobeš z restaurace Léta Páně v Panském Dvoře Dolní Počernice.

Foto: Profimedia.cz

Pivo v sobě má přibližně dva tisíce látek, které prospívají zdraví. S jeho konzumací to ale nesmíme přehánět.

Článek

Podle studie Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského české pivo obsahuje o 45 % více vitamínu B6 a o 30 % více vitamínu B1 než zahraniční piva.

Pivo v sobě má i přibližně dva tisíce dalších látek, které prospívají zdraví. Jsou to nejen už zmíněné vitamíny, ale i bílkoviny, antioxidanty a minerální látky. Oproti jiným druhům alkoholických nápojů vykazuje relativně nízký obsah alkoholu – 15 až 25 gramů v jednom půllitru.

Jak je to s těmi ňadry?

Traduje se, že po pivu rostou ženám prsa. Jde o mýtus, anebo není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu? Pivo obsahuje fytoestrogeny, látky, které se svou chemickou stavbou a strukturou blíží ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu. Působí dokonce obdobně jako ženské hormony, jen v podstatně slabší intenzitě, proto se jim také říká rostlinné hormony. Nabízí se tedy úvaha, že pravidelné pití piva ve větším množství může ovlivnit velikost mléčné žlázy. Nic takového však nebylo vědecky prokázáno.

Druhou a pravděpodobnější možnost představuje prosté ukládání tuku, zejména u pivařek ve vyšším věku. U žen somatotypu „jablíčko“ se tuk ukládá převážně v horní polovině těla. A protože pivo, zejména černé, rozhodně není bez kalorií, je možné, že jeho pravidelná konzumace má za následek mimo jiné vyplňování košíčků u podprsenky.

Proč to české tolik chutná?

Naše pivo se vyznačuje zejména vyšší plností chuti, hořkostí, která déle doznívá, plnější zlatavou barvou a kompaktní bílou pěnou. Od zahraničních piv se odlišuje vyšší pitelností i vyšším podílem sacharidů, vitamínů a minerálních látek.

Jedinečná chuť českého piva je dána odlišným způsobem výroby a použitými surovinami, které jsou opravdu výjimečné. Za základní kameny českého piva plzeňského typu je možné považovat zejména slad z českého sladovnického ječmene a žatecký chmel. Ten, díky jedinečným chmelovým silicím, dává pivu charakteristickou hořkou chuť a chmelové aroma.

V Česku se nejvíce používá odrůda jemného aromatického chmele Žatecký poloraný červeňák, jenž patří k nejcennějším na světě. Slad pro výrobu českého piva připravují sladovny ze speciálně vyšlechtěných druhů jarního ječmene.

Rozlišujeme světlý a tmavý slad, existují i slady speciální. Na výrobu jednoho půllitru ležáku padne až sto ječných klasů. Zanedbatelná není ani voda. Dobrá voda je při výrobě piva jednou z klíčových surovin. Na půllitr vyrobeného piva se jí spotřebují až čtyři litry. I proto se pivovary zakládají v místech, kde lze najít silné zdroje kvalitní vody.

Poslední nezbytnou surovinou pro výrobu piva jsou pivovarské kvasinky, které v průběhu hlavního kvašení a dokvašování přemění cukry na alkohol, CO2 a vodu.

Názvosloví výčepních a znalců českého piva

Hladinka je nejvyváženější varianta čepovaného piva, ideálně s tří až čtyřcentimetrovou pěnou, uchovává si cca 80 % oxidu uhličitého. Hladinka se čepuje na jeden ráz.

Šnyt je objemem zhruba malé pivo načepované do větší sklenice, s hustou bohatou pěnou, která sahá 2–3 centimetry pod okraj. Pivo má říz, pěna lépe chrání únik oxidu uhličitého a uchovává nápoj déle čerstvý.

Čochtan se nazývá pivo úplně bez pěny, je tedy i nejříznější, ve sklenici si v sobě zachovává plnou dávku oxidu uhličitého, ten však rychleji vyprchá.

Mlíko se říká pivu s téměř samou pěnou, velmi jemnému, výrazně sladšímu, které má nejmenší říz.

Kachní výpečky - (rillettes) se šalotkovou marmeládou
Suroviny: celá kachna bez drobů (2 kg), 500 g kachního sádla, kmín, 200 ml černého piva,150 g cukru, 500 g cibule šalotky, 300 ml suchého bílého vína, tymián, sůl, pepř
Postup: Kachnu rozčtvrtíme, osolíme a necháme odležet alespoň hodinu. Posypeme ji bohatě kmínem, opepříme, zalijeme sádlem a pod poklicí pečeme na 120 °C čtyři hodiny.Kachnu vyndáme z pekáče a obereme, z výpeku sebereme tuk. Do výpeku (šťávy) vrátíme obrané maso, přilijeme pivo a zvolna vaříme, až se tekutina odpaří. Maso přendáme do vhodné nádoby a zalijeme výpekem a zbylým sádlem. Vychladíme.V kastrolu rozpustíme cukr na karamel, přidáme šalotku nakrájenou na měsíčky a orestujeme. Podlijeme vínem, přisypeme tymián a vaříme do konzistence marmelády. Vychlazenou marmeládu podáváme ke studeným výpečkům s opečeným nebo čerstvým chlebem.
Špekáčky pečené na pivu
Suroviny: 750 g kvalitních špekáčků, 250 g cibule, 250 g čerstvých paprik, 500 ml černého piva, 500 g drcených rajčat, 10 g česneku, čerstvé chilli papričky podle chuti, sůl, pepř
Postup: Špekáčky oloupeme, podélně překrojíme a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Papriky a chilli zbavíme semínek a nakrájíme. Přidáme k opečeným špekáčkům a necháme dál společně péct. Po deseti minutách špekáčky podlijeme pivem, přidáme drcená rajčata, sůl a pepř a pečeme 20 minut.
Pivní fondue
Suroviny: 300 ml černého piva, 200 ml smetany (min. 30%),300 ml plnotučného mléka, 350 g sýrů – mix (niva, hermelín, pivní, ementál), čerstvé bylinky (tymián, šalvěj, hladkolistá petržel, libeček), různé druhy pečiva k namáčení, pepř
Postup: Pivo přivedeme k varu, přidáme nastrouhané sýry a krátce zavaříme. Přidáme mléko a vaříme do úplného rozpuštění sýrů. Zjemníme smetanou a dochutíme bylinkami a pepřem, solit většinou není třeba. Pečivo si nakrájíme na „hranolky“, pokapeme extra panenským olivovým olejem a dáme zapéct do trouby. Rozpuštěné sýry přelijeme do nahřáté misky a podáváme s pečivem.
Vepřová líčka na pivu
Suroviny: 800 g vepřových líček, 150 g mrkve, 150 g celeru, 200 g cibule, 50 g rajčatového protlaku, 50 g másla, 1 l černého piva, 1 l hovězího vývaru, 30 g vepřového sádla, tymián, divoké koření (bobkový list, nové koření, sůl, pepř
Postup: Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme sádlo a opečeme na něm kořenovou zeleninu a cibuli dotmava. Přidáme protlak a líčka a krátce zarestujeme. Orestované maso zalijeme pivem, přidáme koření, sůl a pepř. Na malém plamenu dusíme doměkka, podle potřeby přiléváme vývar.Líčka vyndáme z omáčky. Omáčku přepasírujeme přes jemný cedník a vrátíme do hrnce, poté ji zredukujeme na požadovanou hustotu. Nakonec přidáme změklé máslo a už nevaříme. Jako příloha se hodí například bramborová kaše.

Pivní zajímavosti

Slovo pivo najdeme už ve staroslověnštině. Naši předkové jím označovali svůj nejrozšířenější nápoj.

V našich krajích se traduje, že sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá.

Tradiční pozdrav pivovarníků zní: Dej Bůh štěstí!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám