Hlavní obsah

Vejce je vyvážený koktejl vitaminů a minerálů

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slepičí vejce patří k nejoblíbenějším potravinám na světě. Denně se jich spotřebuje kolem 1,4 miliardy. Je pro ně typická velmi dobrá stravitelnost, u žloutku až stoprocentní. Jak ale tvrdí Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy, nemusí to platit vždycky.

Článek

"Vejce se dají připravit v různé úpravě, jež značně ovlivní jejich stravitelnost. Lze je proto použít v dietním stravování, ale mohou být z dietologického hlediska i naprosto nevhodná. Nejméně stravitelná jsou vejce vařená natvrdo či smažená na tuku.

 Kdysi jsem měla možnost ochutnat specialitu naprosto vražednou. Šlo o vejce natvrdo, jejichž žloutek se utřel s jemně umletým uherákem. Hmotou se naplnily vydlabané bílky, které přišly do trojobalu nakonec se usmažily. U takové krmě se dá téměř jistě počítat se žlučníkovými problémy."

Využití na 95 procent

Vejce má skvěle vyvážený obsah nutričně cenných látek. Kromě céčka v něm jsou zastoupeny všechny ostatní vitamíny, významnost pak řady B, ale i minerály (hlavně železo, fosfor a draslík) a stopové prvky (selén). Jejich množství lze ovlivnit složením krmiva, například se tak zvyšuje koncentrace vitamínu E či jódu.

Jedno vejce pokryje i patnáct procent denní potřeby bílkovin. Navíc lidské tělo dokáže využít výživné látky v něm obsažené až z pětadevadesáti procent.

Co se vyplatí vědět

Aby však vajíčko splnilo ve výživě svůj úkol, vyplatí se vědět o něm víc. Na nejčastější otázky odpovídá Vasilis Kiculis, ředitel Zemědělského podniku, a. s. Město Albrechtice. Tato společnost  jako jediná v ČR obdržela za kvalitu své produkce (ročně dodá na trh 15 miliónů vajec) značku Klasa.

* Proč jsou vejce nosnic stejného plemene různě velká?

Čím mladší je slepice, tím menší má vejce. Kvalitu ale věk neovlivňuje, jen produkce ke konci snůšky (u nás od 21. týdne do 66. týdne) má křehčí skořápku.

* Jsou hnědá vajíčka lepší než bílá?

Hnědá mají o něco silnější skořápku, jinak jsou na tom obsahem nutričních látek stejně.

* Jak se pozná čerstvé vejce?

Po rozklepnutí musí bílek i žloutek zůstat ohraničené a celistvé.

* Domácí vejce se pyšnila krásně oranžovým žloutkem...

Taková vejce snášejí i nosnice z velkochovů, záleží na složení krmiva (obsahu karotenu). Domácí produkce může být i riziková, výživa slepic není obvykle pod stálou kontrolou.

* Jakou má vejce trvanlivost?

Doba minimální trvanlivosti činí 28 dní od data snášky. Během prvních devíti dnů jsou vejce vhodná k přípravě na měkko, pro výrobu majonézy a ušlehání sněhu. Od tohoto data bývá lepší využít je hlavně k vaření, do těsta nebo na omelety.

* O čem informuje kód na skořápce?

Kromě identifikace producenta a třídírny také o způsobu chovu nosnic. Například kód 3CZ1234 lze rozklíčovat jako vejce z chovu v klecích (3) v ČR (CZ). Poslední je registrační číslo závodu.

* Jak správně vejce vybírat?

V obalu mají být špičkou dolů, čistá, ale nemytá. Voda by narušila povlak, jenž chrání vejce před průnikem vnějších vlivů (pachů i mikroorganismů). Nesmí být vystavena prudkým změnám teploty, jinak se orosí a hrozí zaplísnění. Vejce se ukládají v chladu (nemrazí se), nejlépe při 5-8 °C.

Jak se třídí
Označení                       Hmotnost (g)
XL (velmi velká)            více než 73
L (velká )                       63-73
M (střední)                     53-63
S (malá)                        méně než 53

Reklama

Související témata:

Související články

Vajíčka dětem prospívají, dospělým škodí

Vajíčka jsou poměrně bohatým zdrojem cholesterolu, proto lékaři zejména v souvislosti s prevencí srdečně-cévních onemocnění zdůrazňují, že lidé s vysokou...

Výběr článků

Načítám