Hlavní obsah

V Litvě startuje týden roušky, koronavirová obdoba týdne módy

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V litevském Vilniusu se rozhodli uspořádat vlastní obdobu týdne módy, která je v souladu se současnou koronavirovou krizí. Mola totiž nahradily billboardy, modelky zase zdejší občané v různorodých rouškách. Záměrem celé akce je apelovat na povinné dodržování nošení roušek a ukázat, že i tyto hygienické pomůcky lze nosit stylově.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvnice rouškového týdne módy.

Článek

Současná koronavirová pandemie má po celém světě jako následek rušení velkokapacitních společenských akcí, včetně těch módních. V litevském Vilniusu se proto rozhodli uspořádat takzvaný týden roušky, který má s rezervou suplovat ten tradiční módní. V centru města proto vyrostlo celkem jednadvacet billboardů, na kterých jsou zachyceni tamější obyvatelé v rouškách.

Návrhy byly vybrány členy facebookové skupiny „Mask Your Fashion“, kterou založila litevská designérka Julija Janusová za účelem sdílení návodů na to, jak roušky vyrobit a jak je nosit.

„Nošení roušky je skvělý způsob, jak vyjádřit svoji kreativitu. Dá se totiž snadno zdobit, což je skvělá aktivita nejen pro děti, ale také pro dospělé,“ říká designérka pro MSN.

Rouškové královny aneb Kdo si osvojil nošení roušek na jedničku

Styl

Billboardy zachycují místní umělce, hudebníky i náhodně vybrané občany z ulic s vlastnoručně šitými rouškami i s těmi chirurgickými, které jsou často zdobené malbou. Nechybí ani starosta Vilniusu Remigijus Simasius.

Jeden billboard zachycuje ženu, která vychází z domu oblečená jako středověký morový lékař. Nechybí ani pro tu dobu typický kožený zobák, který měl chránit před nakažením.

Nošení roušek je v Litvě povinné, slouží jako preventivní opatření proti šíření covidu-19, vysoce infekčního respiračního onemocnění způsobeného koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

K vidění jsou i morové masky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám