Hlavní obsah

V ČR stále přibývá diskriminovaných matek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Matka tříletého syna se chce vrátit zpět do zaměstnání. Její zaměstnavatel však pro ni žádné místo nemá. Odůvodňuje to tím, že tři roky je dlouhá doba. Má tato žena na své původní místo nárok?

Článek

I taková situace je zahrnuta pod ostrým slovem diskriminace. České zákony se svou dikcí staví na stranu rodičů vracejících se z rodičovské dovolené jednoznačně. Praxe je ale stále poněkud odlišná. Zaměstnavatelé až příliš často hledají nejrůznější zástupné důvody pro to, aby se k nim matky s malými dětmi nevracely.

Otázky typu "Plánujete rodinu?" zaznívají u přijímacích pohovorů pořád jaksi samozřejmě. Že se jedná o přitěžující okolnost pro uchazečku o zaměstnání z toho jasně vyplývá. Proto se jedná o další z forem pracovněprávní diskriminace.

Zachytit nějakou formu diskriminace nebývá vždy jednoduché. Ať už z důvodu neochoty vstupovat do střetu nebo z důvodu neznalosti svých práv. Přesto se na občanské poradny ročně obrátí přes 3500 lidí, kteří se domnívají, že byli diskriminováni.

Nejčastěji se tak děje v nejběžnější oblasti práva pracovního, kterou potřebuje mít ujasněnu prakticky každý. Sice méně skrytě, ale děje se tak i v oblastech diskriminace rasové. A čísla rozhodně nejsou příznivá. Byť je poněkud obtížné diskriminaci prokázat, jedna zbraň proti ní existuje: zvýšení znalostí a obecného povědomí o jejích podobách.

Celorepublikový monitoring disriminace bude probíhat celý rok

A právě situaci v oblasti diskriminace, zlepšení povědomí o ní a zaznamenání jejích nejrůznějších podob si klade za cíl projekt realizovaný Asociací občanských poraden nazvaný "Celorepublikový monitoring diskriminace v ČR z pohledu občanského poradenství". Byl spuštěn v průběhu měsíce února a potrvá celý následující rok.

V rámci něj budou nejen sesbírána statistická data ukazující naléhavost této problematiky, ale veřejnost bude seznamována se svými právy a možnostmi, jak se diskriminaci bránit.

Projekt se zaměřuje především na tři diskriminací nejvíce ohrožené skupiny: Romy, matky-samoživitelky a rodiče navracející se z rodičovské dovolené.

Reklama

Výběr článků

Načítám