Hlavní obsah

Tom Selleck: Herecký bůh mi přál

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jen pár televizních osobností, které mohou soutěžit s populárním Američanem Tomem Selleckem. Na obrazovce je od chvíle, kdy si před více než třiceti lety zahrál soukromého detektiva v krimiseriálu Magnum, dodnes. Jeho posledním hitem je ustaraný policejní náčelník Jesse Stone.

Foto: Profimedia.cz

Tom Selleck v úloze policejního šéfa Jesseho Stona.

Článek

První televizní celovečerní film Chladnokrevný Stone natočil už v roce 2005, zatím poslední, osmý, je z roku 2012. S postavami bojujícími se zločinem tedy Selleck prožil pořádný kus života. K tomu nikdy nechyběl jeho prvotřídní knír.

„Myslím, že to souvisí s mou rolí v seriálu Magnum. V začátcích kariéry jsem žádné vousy ani knír neměl. Pak se stalo, že ho se mnou začali spojovat stále víc, až se stal neoddělitelnou součástí mé image.

Když v roce 2010 začínal krimiseriál Spravedlnost v krvi, kde pro změnu hraju policejního komisaře z New Yorku, zeptal jsem se režisérů, jestli bych ho nemohl hrát bez kníru, protože bych uvítal změnu. Řekli mi, že je to zajímavé, ale ať se zeptám producentů na kanálu CBS. Odpověď přišla hned druhý den. Zněla ,ani omylem‘ a bylo vymalováno,“ směje se devětašedesátiletý Tom.

Filmový detektiv by neměl být bezchybný člověk

A co podle zkušeného herce dělá z policisty výborného detektiva? „Filmový detektiv musí být natolik podmanivý, neodolatelný člověk, že chcete vidět příběh jeho očima. Takového podle mě vytvořil americký spisovatel Robert Parker v Jessem Stoneovi. Hned jak jsem si přečetl jeho první knihu Chladnokrevný Stone a představil si Jesseho se špičkovými dialogy, řekl jsem si, že tuhle postavu musím hrát. A herecký bůh mi přál, protože jsem měl v kariéře natolik štěstí, že v postavách, které zaujaly mě, mě chtěli vidět také diváci. A to se pokaždé herci opravdu nestává,“ svěřuje se.

Poslechl jsem radu otce, který mi vždycky říkal: Risk je cena, kterou platíš za příležitost.

„Už od Magnuma jsem ale musel o detektiva, kterého jsem chtěl hrát já, bojovat. Producenti totiž většinou chtěli perfektního chlapa, který má na každém prstě pěknou ženskou, já jsem ale vždy zastával názor, že to nemůže být člověk bez chyby,“ vysvětluje.

A co má Tom společného s Jessem? „Ta postava je mi blízká. Je to bývalý špičkový detektiv z Los Angeles, který kvůli nadměrnému pití přišel o slibnou kariéru a skončil u policie v zapadlém městečku Paradise. Pravda je, že nepiju tolik co Jesse, ale na něm je pozitivní, že se s tím snaží bojovat.

Stone je typický svou nesmírnou zodpovědností, veškerou vinu vždy bere na sebe. Myslím, že je to v podstatě slušný a poctivý chlap a výborný policista, nemá ale rodinu, nezvládl to s dětmi a trpí ztrátou milované ženy. Ať ale udělá cokoli, diváci mu, myslím, drží palce stejně jako já a také mají tuto postavu rádi,“ pyšní se právem.

V Hollywoodu mu stále chtěl někdo radit

Proč je pro Jesseho důležité přátelství se čtyřnohým Reggiem? „Pro snímek byl velkým plusem. Byl to nádherný zlatý retrívr a náš vztah s každým filmem sílil. Navíc Reggie, který bohužel už zemřel, byl i výborný herec. No a lidé milují psy a on byl můj jediný věrný přítel,“ odpovídá Tom, který se nikdy nechoval jako celebrita - co se profese týče, měl vždycky svou hlavu.

Víte, že…

Jeho jediným biologickým dítětem je Hannah, dcera, kterou má s herečkou Jillie Mackovou. Kevin Selleck je syn jeho první ženy, herečky Jacqueline Rayové z předchozího manželství, kterého adoptoval.

Je republikán. V osmdesátých letech podporoval prezidenta Ronalda Reagana.

„V Hollywoodu se mi stále někdo snažil radit. Například když jsem měl hostovat v Přátelích, říkali mi, ať tam nechodím, že na show někoho jiného mohu jen prodělat. Stejně jsem na ně nedal. Seriál jsem měl moc rád. Sám jsem naposledy hrál před lety v úspěšném seriálu Taxi, tak jsem to přijal. A mělo to úspěch. Na svou hlavu jsem dal ještě víckrát. Poslechl jsem radu otce, který mi vždycky říkal: Risk je cena, kterou platíš za příležitost. A tak jsem se toho držel a dobře jsem udělal,“ končí s úsměvem sympatický Tom Selleck.

Reklama

Související témata:

Související články

Luke Evans, upír s nejlepšími úmysly

Do města snů se probojoval teprve před čtyřmi roky. Za tu dobu v Hollywoodu natočil několik hitů a blýskl se v postavách bídáků i okouzlujících hrdinů. V nové...

Výběr článků

Načítám