Hlavní obsah

Luke Evans, upír s nejlepšími úmysly

Právo, Jana Rovenská

Do města snů se probojoval teprve před čtyřmi roky. Za tu dobu v Hollywoodu natočil několik hitů a blýskl se v postavách bídáků i okouzlujících hrdinů. V nové fantasy Drákula: Neznámá legenda se Velšan Luke Evans představuje ve své dosud největší roli.

Foto: CinemArt

Z filmu Drákula: Neznámá legenda

Článek

Ta ho zcela pohltila. „Je to dobrodružný, dech beroucí příběh. Režisér Gary Shore se totiž rozhodl postavu o Drákulovi, krvelačném vládci Transylvánie, alespoň částečně rehabilitovat, a tak místo tradičního hororu vznikla výpravná historická fantasy, která potvrzuje, že cestu do pekel často dláždí jen ty nejlepší úmysly.“

Ujmout se role legendárního monstra tak bylo pro rodáka z Pontypoolu nejen prestižní příležitostí, ale i zajímavé. „Příběh se vrací zpět na začátek k vládci Vladovi a umožňuje tak odhalení muže, skrývajícího se za mytologickým příběhem,“ prozrazuje Luke, kterého si talentovaný irský režisér Gary Shore vybral pro svůj první celovečerní film bez ohledu na lákavou nabídku hollywoodských es.

Upoutávka na film Drákula Neznámá legendaVideo: CinemArt

„Hledání herce, který by mohl ztělesnit postavu tak emocionálně složitou a zároveň dokázal zohlednit i předpojaté názory, které o ní panují, byla výzva. Ve srovnání s Batmanem nebo Jamesem Bondem to bylo s Drákulou o to těžší, že je součástí populární kultury už po staletí,“ vysvětluje režisér.

Od začátku tedy bylo jasné, že produkční tým potřeboval novou tvář, někoho, jehož hvězda je na vzestupu, ale nenese si s sebou ještě příliš mnoho diváckých předsudků a škatulek. A právě Luke tohle očekávání splňoval. Naposledy udělal na filmaře velký dojem svým zobrazením Barda Lučištníka v Hobitovi, stejně jako hlavního padoucha Owena Shawa v Rychle a zběsile 6.

Dokáže vyprávět příběh jen svým obličejem

„Má prostě neuvěřitelnou tvář, která umí vyprávět příběh. Z prvního rozhovoru s ním jsem věděl, že bude schopen ztvárnit Vlada Napichovače, válečníka, ale také ho transformovat do uhlazeného prince a nakonec do krutého monstra. Jeho živelnost až živočišnost mě přitahovala a byla zárukou, že jeho antihrdinu, kterého byste normálně jistě neměli rádi, budou diváci přinejmenším respektovat. Luke odvedl skvělou práci,“ chválí režisér svého Drákulu.

Foto: CinemArt. a. s.

Hlavní rolí ve fantasy Drákula: Neznámá legenda se dostává mezi hollywoodské jedničky.

A co na roli nejvíce zaujalo Luka? „Hrát Vlada byla radost. Muž žijící pro rodinu a laskavý vládce, který se ale nezastaví před ničím, aby mohl ochránit své království, i za cenu, že zkorumpuje svou duši - není to přinejmenším obdivuhodné?“ glosuje. „Důležitá věc, kterou jsme proto s tvůrci chtěli zdůraznit, byla, aby až do konce filmu zůstal stejnou osobou, člověkem se stejným emocionálním nadšením a aby odpovídal přesně tomu, co je vytesáno na jeho náhrobním kameni: Byl to veliký panovník, kterého si vážili i jeho nepřátelé.

V době, kdy se Luke dozvěděl, že byl vybrán pro Drákulu, dokončoval další pokračování Hobita: Bitvu pěti armád a točil i jiné filmy, pořád ale v mysli řešil hádanku, jak k této výjimečné roli přišel. „Pak mi to došlo. Hodně tvrdě jsem pracoval na tom, abych si vydobyl takovou reputaci u filmu, a tak si to už nejspíš zasloužím,“ říká sebevědomě.

Foto: Profimedia.cz

V druhém pokračování slavné filmové trilogie Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) jako statečný lučištník Bard. Na snímku s Johnem Bellem v roli jeho syna.

„Navíc, i když jsem v Hollywoodu teprve od roku 2010, nebyl jsem žádným nováčkem. Hraju od dvaceti, i na londýnských prestižních scénách jsem jako doma. Plně si ale uvědomuji, jak velká odpovědnost je role Drákuly. Moje jméno bude totiž poprvé všude. Pro mě je to ale přesto nesmírně vzrušující a užívám si každou minutu,“ pyšní se Luke s tím, že ale každá legrace něco stojí.

Málokdo by totiž vydržel fyzickou náročnost podobného filmování. Nebyl den, kdy by nemusel cvičit, trénovat a posilovat. „Svaly se totiž musí neustále živit, protože jinak se scvrkávají, což je k zlosti. V roli mám hodně obnažené tělo, takže musím dobře vypadat. Vlad byl především statečný válečník, vždy v předních řadách bitev, takže jsem musel odpovídat jeho image,“ prozrazuje.

Bylo to tvrdé, ale právě to jsou dny, ve kterých si žiji svůj sen...

Pro roli začal trénovat už loni v květnu. „Můj trenér mě mezitím doprovázel na filmování i na Nový Zéland, k tomu jsem držel speciální dietu. Na natáčení Drákuly pak pro mě přijeli každé ráno před pátou, v osm jsem si oblékl brnění a už jsem si téměř nesedl, v tom brnění to ani nešlo. No a na konci pracovního dne, kdy všichni odešli odpočívat, jsem jel znovu do posilovny a domů jsem se vrátil po deváté. V půl jedenácté jsem šel spát a ve čtyři ráno mě budili nanovo.”

Víte, že...

V roce 2002 otevřeně přiznal, že je gay. „Tížilo mě to a nechtěl jsem mít žádné kostlivce ve skříni. Také jsem nikdy neměl pocit, že by moje sexualita ovlivnila mou kariéru.“ Pak se stalo něco nečekaného. Luke se v roce 2010 začal objevovat s expertkou na marketing, svou rodačkou z Walesu Holly Goodchildovou. Loni ji přivedl na jednu ze svých premiér. Holly tvrdí, že jsou staří přátelé, a mluví o zásnubách. Luke zatím o jejich budoucnosti mlčí, takže jak to s nimi dopadne, je zatím velkým otazníkem.

„Bylo to tvrdé, ale právě to jsou dny, ve kterých si žiji svůj sen, po kterém jsem toužil už od chvíle, kdy jsem odešel ze školy, abych si mohl vydělávat na lekce herectví a zpěvu. Chuť na vysněné džíny Diesel jsem si tehdy musel nechat zajít. Dnes mám ale jak džíny, tak kariéru,“ směje se pětatřicetiletý herec, který mimochodem tvrdí, že k tomu, aby muž vypadal dobře, stačí kvalitní džíny, dobré boty a pěkná košile.

Reklama

Související témata:

Související články

Helen Mirrenová: Miluju pořady o kulinaření

Královna, vražedkyně, policejní inspektorka či žena gangstera, všechny tyto rozporuplné postavy zvládá bravurně oscarová Britka Helen Mirrenová. V nové komedii...

Výběr článků

Načítám