Hlavní obsah

Těžká forma akné nutí dívku trávit dvě hodiny denně líčením

Novinky, das

Devatenáctiletá Abigail Collinsová trpí od svých deseti let nejtěžší formou akné. Jedná se o tzv. cystické akné neboli acne conglobata, které se projevuje rozsáhlými cystami a pupínky po celém obličeji. Přestože se může jednat o velmi bolestivou záležitost, větší problémy mladým lidem způsobují šrámy na duši. Nejinak tomu bylo u Abigail.

Foto: Profimedia.cz

Devatenáctiletá Abigail Collinsová

Článek

Cystická forma akné vypadá poměrně děsivě, protože se jedná o řetězovou reakci pokožky na vzniklou situaci. Nejprve dochází k tomu, že se póry pokožky ucpávají mazem a mrtvými kožními buňkami, následkem čehož dojde k jejich zanícení.

Poté dochází k protrhnutí póru pod pokožkou, čímž se zánětlivé ložisko dostává do okolní kožní tkáně, což vyvolá ještě větší zánět. Bakterie z akné tak pronikají dál do pokožky. Aby imunitní systém zabránil dalšímu šíření zánětu, vytvoří kolem takto postižené oblasti cysty. Léčba takové formy akné není vůbec jednoduchá a obvykle se neobejde bez péče dermatologa.

U Abigail Collinsové se akné začalo objevovat kolem desátého roku věku a rovnou v té nejtěžší formě. Na vzniklou situaci tak nebyla vůbec připravena. Děti ve škole se jí posmívaly a kdykoliv vyšla mimo domov, neustále se musela potýkat s uhrančivými pohledy, ale i komentáři týkajícími se jejího vzhledu. Její sebevědomí i sebejistota tak záhy byly ty tam. Snažila se podstupovat nejrůznější léčbu, ale žádná u ní nezabírala.

Ze strachu z reakcí okolí se tak Abigail začala líčit. Koupila si velmi hutný a silně krycí make-up a denně tráví dvě hodiny před zrcadlem, než vše navrství ke své spokojenosti. Dnes již dokáže vyjít ven z domu i bez make-upu, ale určité období si to vůbec nedokázala představit. Raději přišla do školy pozdě nebo vůbec nevycházela z domu, jen aby ji nikdo neviděl bez nalíčení.

Foto: Profimedia.cz

Abigail je dnes již schopná vyjít na ulici i bez make-upu, mužům se ale stále vyhýbá.

„Ještě dnes se sice občas ve společnosti cítím jako slon v porcelánu kvůli pozornosti druhých, ale už je to mnohem snazší než kdysi. Je to i díky studiu na vysoké škole. V prvním ročníku jsem sice ještě vynechala několik seminářů ze strachu z reakcí spolužáků, ale již ve druháku jsem začala zjišťovat, že mí spolužáci můj vzhled vůbec neřeší. Navíc jsem přestala mít i tolik času věnovat se líčení. Postupně jsem tak začala docházet do školy bez make-upu a dnes už jinak nečiním. Jakmile jdu ale do společnosti nebo kamkoliv, na čem mi záleží, vždy se raději nalíčím,” svěřuje se pro Daily Mail Abigail.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

I posted a GRWM video on my stories, did you see the finished look?? I have posted it in my highlight too if you missed it! . . . I have been using treclin for about a week now and I have found that my texture?? may? be? somewhat? improving? touch wood tho 🤞🏽 I have also only had one whitehead which popped during my skincare PM last night but now its virtually gone! The only thing I’ve noticed that any dry bit of my face becomes like a flake when I have makeup on but I haven’t experienced any noticeable dry patches etc with it! . . . Treclin is a topical acne gel which has 0.025% of tretinoin per 10mg (about a pea sized drop) which is the drug thats in accutane, if you have checked out my accutane highlight you will know I struggle to swallow pills hence why I’m using this as an alternative, even if it stops any active acne and allows me to get my scarring under control I will be more than happy! As always I will definitely keep you all updated ☺️ . . . #acneskin #acne #acnescars #acneproblems #acnecoverage #acnejourney #acnehelp #acnecommunity #acneprone #acneproneskin #acnelife #adultacne #acnesucks #skinpositivity #freethepimple #pimple #pimpleproblems #pcos #pcoslifestyle #pcossupport #pcossucks #pcoslife #pcosjourney #pcosawareness #pcoscommunity #acneappreciation #acneawareness #makeuptransformation #makeupcover #acnemakeup #acnecoverage

Příspěvek sdílený abi (@abis_acne), Dub 29, 2019 v 12:48 PDT

K získání ztraceného sebevědomí jí dnes pomáhá komunita na Instagramu. Díky sdílení vlastního příběhu zde získala mnoho přátel se stejným problémem, se kterými se navzájem podporují a různě si pomáhají.

Jediné, čemu se Abigail stále vyhýbá, je navazování vztahů s muži. Doufá, že i to se jednou zlomí a ona se jednoho krásného dne zamiluje.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám