Hlavní obsah

Tatínkové také slaví svůj den, nezapomeňte na ně

Novinky, das

Třetí červnová neděle již tradičně patří všem tatínkům. Přestože ve světě se Den otců slaví už přes sto let, u nás je tento svátek stále opomíjen, což je samozřejmě škoda. Úloha otce v rodině je nezastupitelná a zajisté si většina z nich zaslouží poděkování, stejně jako většina maminek.

Foto: Profimedia.cz

Role otců je v rodině nezastupitelná.

Článek

Doby, kdy muži byli především živitelé a hlavy rodin, jsou dávno pryč. Dnešní otcové se mnohem aktivněji zapojují do výchovy a péče o své ratolesti. Což vítají nejen děti, ale i odborníci.

Podle průzkumu zveřejněného na serveru Daily Mail až 37 % otců v Británii neváhá svým dětem připravovat pravidelně svačiny do školy, přičemž stejné procento odvádí pravidelně děti do školy či školky, na kroužky apod.

Na vaření pro celou rodinu se podílí 52 % z nich, pravidelné nákupy je pak ochotno praktikovat 57 % z několika stovek dotázaných otců. Úklid není cizí pro 54 % z nich a stejný podíl se také běžně stará i o praní prádla a mytí nádobí.

Vice než tři čtvrtiny všech otců přiznávají, že způsob, jakým se podílejí na chodu domácnosti, je velmi vzdálen tomu, jak to bylo za jejich dětství. Celá třetina z nich pak tráví se svými potomky mnohem více času než předchozí generace.

Většina mužů přiznává, že mají sice skvělé vztahy se svými vlastními otci, ale v dětství spolu nikdy netrávili tolik času. O to více dnes sami touží být se svými dětmi a užívat si je na maximum.

Důležitá role otce

Role otců je v rodině nezastupitelná. Mají obvykle jiný přístup k výchově a do života dítěte vkládají životní nadhled i rovnováhu. Jejich předností je i to, že jsou méně úzkostliví a zároveň akčnější, což děti milují, přivádějí je k různým sportům a dokonale tak doplňují ženskou intuici.

Otec je zvláště pro chlapce významným vzorem k nápodobě. Je jakýmsi prototypem správného muže minimálně do té doby, než se syn zhlédne v Supermanovi. Mnoho matek si občas povzdechne, že synáček je celý tatínek, ať už v tom dobrém, či méně dobrém slova smyslu. A právě matka má významný podíl na tom, aby chlapci otce jako model chování přijali.

Výzkumy prokázaly, že chlapci vyrůstající bez otce nebo v rodině, kde otec funguje jen zcela formálně, mají potíže se začleněním do skupiny vrstevníků, jsou celkově méně asertivní, více závislí na svých spolužácích, vyhýbají se skupinovým sportům. V pozdějším věku pak tito chlapci častěji mívají sklony k nemorálnímu jednání, projevují nedostatek odpovědnosti, nedokážou se vcítit do ostatních.

Na své dcery mají otcové významnější vliv v době jejich dospívání. Dívky, které mají vřelý vztah se svým otcem a cítí se jím akceptovány, lépe navazují vztahy s chlapci, v partnerských vztazích jsou více sebevědomé.

Jak potěšit svého tatínka

Jak udělat otcům radost, je individuální, podle toho, jaký je váš otec typ. Toho rodinného jistě potěší odpoledne strávené s dětmi, oslava v rodinném kruhu nebo společný výlet do přírody. Zatímco vlk samotář spíše ocení odpočinek na rybách či na kole, kde načerpá novou energii, třeba se svým vlastním tátou nebo nejlepším kamarádem. Někomu udělá radost věcný dárek, jinému vstupenka na koncert či jiný zážitek.

Foto: archív firem

Vína

Společný výlet nadchne všechny rodinné typy a aktivní tatínky. Pokud miluje ten váš překvapení, můžete vymyslet zajímavou destinaci nebo domluvit účast otcova kamaráda z dětství. Šlápnout vedle nemůžete např. exkurzí do pivovaru či výletem do zoo. Sportovci ocení náročnější túru nebo výlet na kole.

Foto: archív firem

Alkohol

Večeře potěší všechny gurmány. Pokud se vám nechce vařit, darujte svému otci poukázku na jeho oblíbené jídlo. Naopak, jestli dáváte přednost domácí hostině, můžete tatínkovi uspořádat třeba grilovačku, na kterou nikdy nezapomene. Určitě ho mile překvapíte, když pozvete i jeho přátele.

Foto: Catler

Kurz vaření Steaková masa s Daliborem Navrátilem v Catler Akademii. Příprava steaku je sofistikovaná věda a vyžaduje dodržování daných pravidel. Dopřejte svému tatínkovi, aby se i on stal skutečným mistrem v přípravě steakového masa. Cena: 2890 Kč

Tátafest

Na důležitost otců v životě dětí se snaží již tradičně upozornit Liga otevřených mužů a Unie center pro rodinu a komunitu pomocí neformálního happeningu Tátafest, který se koná ke Dni otců. Letos se můžete těšit již na desátý ročník Tátafestu hned v několika městech po celé ČR.

V sobotu 17. 6. 2017
Tátafest v Klimkovicích: 14.30 – 18 h na zahradě ČVČ Mozaika
V neděli 18. 6. 2017
Ostrava: 14–18 h Masarykovo náměstí
Doubice u Krásné Lípy: 15–18 h Fabrika Doubice
Frýdlant: od 14 h
Olomouc: 14–17.30 h ve Smetanových sadech
Zlín: od 14.30 h v parku u zámku a na zámeckém nádvoří
Více informací na Tatafest.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám