Hlavní obsah

Symfonie cibulových chutí

Právo, Vendula Presserová

Neobešly by se bez ní naše chuťové buňky ani naše zdraví. Cibule je prostě nepostradatelná! Poskytuje nám vitamíny C, E, vitamíny z řady B včetně kyseliny listové i potřebné prvky: hořčík, mangan, vápník, železo, zinek, fosfor, jód.

Foto: František Petrák, Právo

Cibule je nejen v kuchyni nepostradatelná.

Článek

Díky fytoncidům, látkám s antibiotickými účinky, prokazuje silné antibakteriální působení. To je také důvodem, proč se při angíně doporučuje užívat po lžičkách sirup připravený z cibule a medu anebo při zánětu středního ucha přikládat cibulové obklady.

Zároveň si poradí i s viry, na které antibiotika nezabírají. Není sice jisté, jestli funguje rada položit rozkrojenou cibuli vedle lůžka nemocného, aby na sebe stáhla všechny viry, ale její zvýšenou konzumací v době nemoci nic nezkazíme. A budete-li cibuli v různých úpravách baštit denně, posílí natolik vaši imunitu, že se vám běžné nemoci, jakými jsou chřipka či různé infekce, vyhnou obloukem.

Kromě toho zlepší metabolismus tuků i vysoký tlak, prospěje srdci i cévám a nenechá stranou ani nervový a hormonální systém. Také posílí kosti, pomáhá v prevenci osteoporózy.

Cibuli se dokonce přisuzuje pozitivní úloha v prevenci rakoviny. Řadu svých léčivých vlastností si uchovává i při tepelné úpravě. Přitom všem je cenově dostupná, a dokonce po ní neztloustnete. Vždyť má pouhých 180 kJ ve 100 gramech.

Žlutá, bílá, červená

  • Pokud jde o druhy a odrůdy, máme opravdu z čeho vybírat. Bílá, červená, žlutá, jarní, perlovka, šalotka, Všetana, Karmen, White Globe, Red Sun…
  • Do gulášů, omáček či na pečení pod maso vybírejte větší druhy, můžete je krájet nahrubo.
  • Cibulí rozhodně nešetřete. Omáčku sama zahustí, nemusíte pak už přidávat mouku a jídlo zůstane nízkokalorické.
  • Výbornou chuť omáčky získáte, pokud polovinu cibule pod maso necháte orestovat dozlatova a druhou polovinu přidáte až těsně předtím, než základ zalijete tekutinou.
  • Do dipů, nasyrovo k masu či do sendvičů a hamburgerů vybírejte spíš menší kusy bílé nebo červené cibule a krájejte je jemně, chuť bude delikátní.
  • Nať jarní cibulky osvěží polévky, chleby i chlebíčky, brambory i saláty. Jde o sezónní potravinu, kterou je třeba využít v maximální míře.
  • Žlutá cibule nakrájená na měsíčky po vláknu (od bubáka k nati, ne napříč) se uplatní v masových směsích v asijském stylu. Přihazujte ji až nakonec, aby zůstala křupavá.
  • Všechny druhy lze použít do cibulových marmelád a čatní.
  • Módní šalotka se podle svého původu z okolí palestinského města Askalonu nazývá také askalonská cibule. Podobá se obecné cibuli, ale má menší plody rostoucí v trsech, narůžovělou dužinu a jemnější chuť. Nejlépe chutná syrová k masu či v sendvičích, k nakládaným rybám a pomazánkám, k aromatickým sýrům i k vegetariánským pokrmům.

Tip na léto: Potřete cibulí štípance, přestanou svědit

Cibulová marmeláda

6 velkých cibulí (žluté nebo červené, nebo směs), 1 lžíce másla, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce cukru, 3 lžíce medu, 1/2 lžíce soli, 3 lžíce vinného octa, šálek portského, šálek červeného vína, feferonka, pepř

Máslo s olejem zahřejte, přidejte med a cukr a minutu restujte. Přisypte na kolečka nakrájenou cibuli a feferonku a pomalu restujte asi 30 minut, až začne cukr karamelizovat. Přilijte víno a ocet, osolte, opepřete a duste, až se tekutina vyvaří a směs zhoustne. Marmeládu zavařte běžným způsobem do sklenic. Můžete ji rozmixovat, anebo nechat hrubší konzistenci. Marmeládu lze ochutit bylinkami, tymiánem nebo rozmarýnem, ale pozor, aby nepřebily jemnou chuť cibule samotné.

Další recepty podle šéfkuchaře Radka Davida

Bílá cibulová polévka
Suroviny: 400 g cibule, 30 g másla, 40 g slunečnicového oleje, 800 g kuřecího vývaru, 200 g 33% smetany, sůl, černý pepř, tymián, petrželka nebo pažitka
Postup: Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na měsíčky do lehkého zezlátnutí, přidáme máslo, nahrubo mletý pepř a tymián. Zalijeme kuřecím vývarem a 15 minut vaříme. Nakonec přidáme smetanu a vaříme ještě 2 minuty, podle potřeby dosolíme. Před výdejem můžeme přidat nasekanou petrželku nebo pažitku.
Pečená bílá cibule plněná slaninou a houbami
Suroviny: 8 středně velkých bílých cibulí, 20 g slunečnicového oleje, 50 g anglické slaniny, 150 g hub (shiitake, hlíva ústřičná, žampióny), pažitka, sůl, černý pepř, salát frisée (čekanka kadeřavá)
Postup: Cibule oloupeme, seřízneme vrchní části a opečeme je na oleji dozlatova. Pak cibule přendáme do pekáče opečenou částí navrch. Přikryjeme alobalem a pečeme při 160 °C asi 35 minut. Cibule by neměla být úplně měkká. Po upečení vydlabeme vnitřek. Na oleji orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky. Až pustí tuk, kostičky vyndáme a ve výpeku orestujeme houby nakrájené nadrobno. Do orestovaných hub přidáme 100 g vydlabané upečené cibule nakrájené na kostičky. Do směsi vrátíme orestovanou slaninu, osolíme ji a opepříme. Nakonec přisypeme nasekanou pažitku.Houbovou směsí naplníme vydlabané cibulky a dáme je do trouby na 160 °C na 5 minut. Hotový předkrm ozdobíme salátem frisée.
Soté z barevné cibule s pečenou vepřovou panenkou
Suroviny: 600 g vepřové panenky, 70 g červené cibule, 70 g žluté cibule, 70 g jarní cibulky, 50 g slunečnicového oleje, 10 g cukru krupice, 20 g másla, 200 g telecího fondu, sůl, bílý pepř, tymián, 600 g bramborového pyré, salát frisée
Postup: Nejdříve si připravíme bramborové pyré a vypereme salát, oloupeme cibule a nakrájíme je na měsíčky, jarní cibulku na kolečka.Vepřovou panenku vcelku osolíme, opepříme a opečeme na oleji ze všech stran. Poté ji dopečeme v troubě při 160 °C přibližně 10 minut. Dalších 10 minut ji necháme odpočinout, aby se rozložila šťáva a při krájení nevytekla. Maso by mělo uvnitř zůstat růžové, ne však syrové.Na oleji orestujeme cibuli, až měsíčky lehce na okrajích zezlátnou, přidáme cukr a na kolečka nakrájenou jarní cibuli. Osolíme.Na másle zpěníme lístečky tymiánu, zalijeme je telecím fondem a svaříme na řídkou omáčku. Panenku nakrájíme na plátky. Na talíř nejprve nandáme bramborové pyré, pak soté z barevné cibule a plátky dorůžova upečené vepřové panenky. Přelijeme šťávou s tymiánem a ozdobíme salátem frisée.
Smažené cibulové kroužky
Suroviny kroužky: 3 cibule, 100 g hladké mouky, 3 vejce, strouhanka, olej na smažení, sůlMajonéza: 40 g žloutků, 150 g slunečnicového oleje, 10 g plnotučné hořčice, 50 g parmezánu, bílý vinný ocet
Postup: Cibuli nakrájíme na kolečka silná 1 cm. Rozebereme je na kroužky. Ty obalíme v klasickém trojobalu - v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a usmažíme v horkém oleji dozlatova.Příprava majonézy: Žloutky vyšleháme metličkou nebo metličkovým šlehačem s hořčicí, stále šleháme a pomalu přiléváme olej, až vznikne majonéza. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný parmezán. Dochutíme solí a octem z bílého vína.Jako základ lze použít i kupovanou majonézu, ale domácí je mnohem lepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám